Βασίλης Φράγκος

Ιατρός - Ψυχοθεραπευτής

Επιστήμη και Εσωτερισμός

 

 4. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ - ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                          

Όλα ξεκινούν ενδομητρίως! Αν η μήτρα είναι κατά βάση αποδεκτική!  Αν ο τοκετός είναι χωρίς δυσκολίες ή τοκετός κατά Leboyer! Αν ο θηλασμός έγινε σωστά και διεκόπη σωστά (απογαλακτισμός)! Αν αποφεύχθηκε η πρωκτικότης! Αν η μητέρα είναι γυναίκα σχετικά ήρεμη, αν συνεννοείται καλά με τον άνδρα της, αν οι γονείς  ζουν αρκετά μακριά από την υπόλοιπη οικογένειά τους! Αν μόνο η μητέρα, προσωπικά, μπορεί να παίρνει τις καθημερινές αποφάσεις! Αν οι γονείς ξέρουν πότε να λένε ναι και πότε να λένε όχι! Τότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ανατραφεί ένα σωστό παιδί, ένα παιδί χωρίς ψυχική-υπαρξιακή ανασφάλεια! δηλ. ένα παιδί στο οποίο έχουν εδραιωθεί τα σωστά οργανωτικά πρότυπα χαρακτήρα! Αν η μήτρα είναι κατά βάση απορριπτική! Αν ο τοκετός είναι συμβατικός και δύσκολος! Αν ο θηλασμός δεν έγινε σωστά και δεν διεκόπη σωστά! Αν δεν αποφεύχθηκε η πρωκτικότης!

Αν μεταξύ των γονέων επικρατεί κλίμα έντασης, όπως περισσότερο από άλλες εποχές συμβαίνει σήμερα! δηλαδή αν η μητέρα δεν είναι γυναίκα σχετικά ήρεμη, αν δεν συνεννοείται καλά με τον άνδρα της, αν οι γονείς δεν ζουν αρκετά μακριά από την υπόλοιπη οικογένειά τους! Αν η μητέρα δεν μπορεί να παίρνει, μόνο αυτή προσωπικά, τις καθημερινές αποφάσεις! Αν οι γονείς δεν ξέρουν πότε να λένε ναι και πότε να λένε όχι! Τότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ανατραφεί ένα μειονεκτικό παιδί! ένα παιδί με στρεβλά οργανωτικά πρότυπα χαρακτήρα! ένα στρεβλωμένο παιδί! ένα παιδί με ψυχική-υπαρξιακή ανασφάλεια (αδυναμία)!

Ένα παιδί με μειωμένη ικανότητα να αντιμετωπίζει τις τραχιές πραγματικότητες της ζωής! τόσο σαν παιδί όσο και σαν ΕΝΗΛΙΚΟΣ στη ζωή του! Άνθρωπος που δεν έχει μάθει ότι ζούμε για να νικάμε τον πόνο (φόβο) και για να ρίχνουμε Φως στα σκοτάδια!

Άνθρωπος με κλονισμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό του! δηλ. άνθρωπος εύθραυστος και αυτοκαταστροφικός! δηλαδή με μειωμένη ικανότητα να ξεπερνάει τις κρίσεις! δηλαδή το αντίθετο του ανθρώπου με ψυχική-υπαρξιακή ασφάλεια (δύναμη)! δηλ. ένας άνθρωπος με γήινο εγώ που φοβάται, χάνει την ταυτότητά του, διαλύεται, χάνεται, βυθίζεται σε ανυπαρξία! Slogan: Μη χάνεσαι! Από εσένα εξαρτάται (τη στάση σου) να μην μπορούν να σε πλήττουν οι αντιξοότητες του εξωτερικού κόσμου! όλα γίνονται για να μπορείς να αποδείξεις ότι μπορείς! αυτό είναι το μάθημα! Να έχεις ισχυρό εγώ! Αντιθέτως, το εγώ είναι αδύνατο όταν θεωρεί (νομίζει) τις δυσκολίες ή την γνώμη των άλλων ως επίκριση, την επίκριση ως απόρριψη και την απόρριψη ως απώλεια αυτοαξίας! ως προσβολή! ως ταπείνωση!  Άνθρωπος παγωμένος από τον φόβο του = Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ! Άνθρωπος με καχυποψία και συμπλεγματική εχθρότητα σε κάθε τι ανώτερο! διότι νιώθει ανασφαλής και ατελής! χωρίς εύλογη ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!  χωρίς εύλογο αυτοσεβασμό-αξιοπρέπεια! άνθρωπος που νιώθει ότι δεν αξίζει καθόλου και ότι είναι ανεπαρκής! αυτές είναι οι χειροπέδες της αυτοαμφισβήτησης!  Άνθρωπος που αποκαρδιώνεται εύκολα, διότι δεν έχει αρκετό θάρρος, ζωτικότητα, αντοχή, σφρίγος! με αίσθηση ότι δεν είναι εκεί όπου πρέπει να είναι! Άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει και δεν εξασκεί την αρετή, διότι δεν έχει το θάρρος της γνώσης! καθόσον, αρετή είναι η σωστή γνώση και η εξάσκηση στην εφαρμογή της! Άνθρωπος με βαθιά πίκρα μέσα του και αδύναμος να κάνει το πρόβλημα να δουλεύει για χάρη του! δηλ. από την πίκρα να βγάζει το καλύτερο, δηλ. να ρίχνει φως στα σκοτάδια και να νικά τον πόνο (φόβο)! δηλαδή να Πνευματοποιεί! Όλα τα ανωτέρω οφείλονται στο ότι το δυναμικό της κατάστασης φωτ/φίας Α μέσα του, έχει εξουδετερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δυναμικού της κατάστασης φωτ/φίας Β μέσα του!

Σας θυμίζω ότι η φωτ/φία Α είναι το ένστικτο του θανάτου μέσα του, δηλαδή  η ενέργεια άρνησης της ζωής μέσα του! Επίσης, ότι η φωτ/φία Β είναι το ένστικτο της ζωής μέσα του, δηλαδή η ενέργεια της γλυκιάς κατάφασης στη χαρά της ζωής μέσα του! Η κατάσταση φωτ/φίας Α είναι ΦΟΒΟΣ! Ο φόβος αυτός διακρίνεται στους εξής επιμέρους φόβους: φόβος απόρριψης, φόβος εγκατάλειψης, φόβος καταπίεσης, φόβος της απώλειας της θετικής προσδοκίας στη ζωή, φόβος μοναξιάς και ταυτόχρονα φόβος επικοινωνίας, φόβος αποτυχίας και ταυτόχρονα φόβος επιτυχίας! οι φόβοι αυτοί διαλύονται με την επαναληπτική προφορά των λέξεων ΑΚΥΡΩΣΤΕ - ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ! Οι φόβοι αυτοί διαμορφώνουν τους εξής ψυχαναγκασμούς: ανάγκη επιβολής, ανάγκη αυτοάμυνας, ανάγκη σιγουριάς, ανάγκη εκτόνωσης και ανάγκη εξάρτησης! και συγχρόνως ανάγκη ανεξαρτησίας-ελευθερίας!

Για το πείσμα που είναι παράγωγο της ανάγκης αυτοάμυνας και την αλαζονεία που είναι παράγωγο της ανάγκης σιγουριάς, σας παραπέμπω σε όσα σας είπα σχετικά με την ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, τον προηγούμενο μήνα. Όλα τα παραπάνω παράγουν στον άνθρωπο ψυχικό-υπαρξιακό κενό! Το ψυχικό-υπαρξιακό κενό παράγεται όταν δεν πραγματώνεται μέσα μας η ουσία της ζωής, [Η ουσία ορίζεται ως εξής: ο τρόπος ενεργητικής μετοχής στο «είναι»! ουσία = αξία! εδώ η αξία είναι άυλη - ποιοτική! σε αντιδιαστολή έχουμε και τις υλικές-ποσοτικές αξίες! πχ στα οικονομικά! Οι άυλες-ποιοτικές αξίες δεν έχουν σχέση με το χρήμα! είναι άφθαρτες, Πνευματικές αξίες! Η Πνευματικότητά μας είναι ο εσωτερικός μας κόσμος, είναι οι αξίες μας! είναι η διαχείριση των ενεργειών! Αντισταθείτε στα σκοτάδια του μυαλού σας και στην παγωνιά της εποχής μας! το σκοτάδι μας (οι χαμηλές δονήσεις μας) έλκει τις αρνητικότητες που μας εξασθενούν-ταλαιπωρούν! Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ενέργεια, αν δεν περάσει μέσα από εμάς!]  δηλαδή η κατάσταση της φωτ/φίας Β, δηλαδή η ψυχική πληρότητα! Η ψυχική πληρότητα παράγεται από την εσωτερική ικανοποίηση! Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ποθείς αυτό που είσαι! (φωτ/φία Β). Και η μεγαλύτερη δυστυχία είναι να σιχαίνεσαι αυτό που είσαι! (φωτ/φία Α). 

Η εσωτερική ικανοποίηση προκύπτει από τις εξής επιμέρους ικανοποιήσεις: δηλαδή την συναισθηματική ικανοποίηση, την ηθική ικανοποίηση, την σωματική ικανοποίηση και την ικανοποίηση η οποία προκύπτει από την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στη ζωή μας, δηλαδή ανοιχτός ορίζοντας μπροστά μας! (θετική προσδοκία). Σημειώστε ότι ζωή χωρίς ελπίδα και προοπτική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ!

Όταν οι προαναφερθείσες ικανοποιήσεις απουσιάζουν, ιδίως κατά τις κρίσιμες, πρώιμες ηλικίες της ζωής, όπως σας έχω ήδη πει σε προηγούμενες συναντήσεις μας, παράγεται δυναμικό κατάστασης φωτ/φίας Α, δηλ. απαξίωση της ζωής! Το δυναμικό αυτό, ανάλογα με την ισχύ του, κλέβει-αφαιρεί δυναμικό από την κατάσταση φωτ/φίας Β του οργανισμού! [Σας θυμίζω όσα έχουμε πει για τον εσωτερικό σαμποτέρ, το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου, την εντροπή (δειλία, έλλειψη αυτοπεποίθησης) τις τύψεις και τις ενοχές στα προηγούμενα].  Όλοι βασανίζονται από το παρελθόν τους! ό,τι μας κινεί και μας οδηγεί, μας διαφεύγει! είναι υποσυνείδητο, δηλαδή έξω από την συγκεκριμένη προσοχή μας! Σαν αποτέλεσμα τούτου βιώνεται και το ανάλογο ψυχικό- -υπαρξιακό κενό! δηλ. η έλλειψη εσωτερικής ικανοποίησης, η αίσθηση απώλειας αυτοαξίας (αυτοεκτίμησης), δηλ. η αμφισβήτηση του Εγώ – ο κλονισμός του Εγώ – οι χειροπέδες της αυτοαμφισβήτησης! δηλαδή η υπαρξιακή νεύρωση, η κρίση οντότητας, η αγωνία της ύπαρξης ή και βαρύτερες ψυχικές καταστάσεις! (α-σθένειες)!  Όλα αυτά, διότι προκαλείται η αίσθηση απουσίας νοήματος στη ζωή! Στην παρούσα σειρά ομιλιών, όπως και στην προηγούμενη, αλλά και στην επόμενη αγωνίζομαι να σας παρουσιάσω μία πρακτική, φιλοσοφική στάση ζωής! στάση ικανή να λειτουργήσει σαν καθοδηγητικό νήμα μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολύπλοκο και εχθρικό! αγωνίζομαι επίσης να σας παρουσιάσω θέματα σχετικά με τον φωτισμό του νοήματος της ύπαρξης, της συνύπαρξης, του θανάτου, του κόσμου και της ιστορίας! στα πλαίσια της ανάλυσης και της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής, επιστημονικά και εσωτερικά! ελπίζω και εύχομαι να επιτύχω τούτο!

Η απουσία νοήματος και οι συνέπειές της είναι η μεγαλύτερη πηγή ψυχικής α-σθένειας! Τούτο, διότι ο άνθρωπος φυσιολογικά έχει απελπιστική ανάγκη να δίνει ένα νόημα στα πράγματα της ζωής του!  Ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος για να αναζητεί νόημα! καλλιεργείτε-αναπτύσσετε την δύναμή σας να ανακαλύπτετε, μέσα στην τετριμμένη και μίζερη καθημερινότητα, η οποία σας περιβάλλει, ΕΝΑ ΠΕΙΣΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ! όσο και όποιο νόημα υπάρχει στην κοινωνία και στον κόσμο, είναι όσο και όποιο νόημα είναι σε θέση να πραγματώνουν οι άνθρωποι σε αυτόν! τι θα κάνουμε το κακό μέσα μας και έξω μας, εξαρτάται από εμάς τους ανθρώπους! το ΝΟΗΜΑ είναι που θεραπεύει! δηλ. η ανακάλυψη του ΝΟΗΜΑΤΟΣ!

Το κύριο κατευθυντήριο σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι να εξάγει ΝΟΗΜΑ διαβίωσης! Η ύλη είναι συμπυκνωμένο νόημα, δηλαδή ειρμός της θεϊκής σκέψης! Αναζητείτε αξίες ζωής που δίνουν νόημα (αιτίας και σκοπού) στην ύπαρξή σας! να ξέρετε τι πιστεύετε και γιατί το πιστεύετε! Επίσης, αναζητείτε το νόημα (αιτίας και σκοπού) κάτω από τα συμβαίνοντα! ρωτάτε: όχι μόνο "γιατί;"  αλλά "προς τι;"  όλα αυτά! Αυτό εννοούσε ο Χριστός όταν είπε: «εφήμεροι εισίν όσοι ουκ έχουσι ρίζας εν εαυτοίς»! Το ψυχικό κενό κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι είναι ένα τίποτα που πάει στο πουθενά, με μπόλικο καθόλου! Το ψυχικό τίποτα αναπτύσσει αντιρροπιστικά ιδέες - φιλοδοξίες μεγαλείου! Το τίποτα που θέλει – επιθυμεί να γίνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Οπότε έχουμε δύο εκδοχές, δυνατότητες, κατανομές πιθανοτήτων:

α) φιλόδοξος αλλά ανάξιος (ambitious but spineless) οπότε οδηγείται σε κοινωνική συντριβή και συνήθως καταλήγει φανατικός οπαδός! οπαδός ομάδων ποδοσφαίρου, οπαδός θρησκειών, οπαδός ιδεολογιών-κομμάτων, είτε σοσιαλιστικών-κομμουνιστικών, είτε εθνικιστικών! Η φανατική πίστη σε μία «ιερή υπόθεση» είναι υποκατάστατο της χαμένης αυτοπεποίθησης! Ο φανατισμός είναι κραυγή φόβου και οργής (κατάσταση φωτ/φίας Α)! Συνήθως ο κανόνας είναι: όταν φοβάμαι, θυμώνω! Όποιος θυμώνει, χάνει! ο θυμός είναι αντεστραμμένη ελπίδα!  Οι φανατικοί είναι συνήθως άνθρωποι χωρίς όρια! Ο φανατισμός είναι η χειρίστη ιδιότης του ανθρώπου! Οι φανατικοί δεν ανέχονται το γέλιο! Ο φανατικός στηρίζεται σε ψευδοαξίες! Έτσι γεννιώνται οι περιορι-στικές πεποιθήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο φανατισμός! = υπαρξιακή ανασφάλεια = εξιδανίκευση ελπίδων (ματαίων συνήθως)  ή δαιμονοποίηση φόβων! άρα, ο κίνδυνος είναι η ιδεοληψία και ο φανατισμός! ελπίδα - θετική προσδοκία είναι το όνομα της κατάφασης στη μεταβολή! Υπάρχουν δύο κατηγορίες ελπίδας. Η μία κάνει τους ανθρώπους εκρηκτικούς, ενώ η άλλη πειθαρχικούς και υπομονετικούς!

Έτσι προκύπτουν οι άγγελοι ή οι δαίμονες των ανθρώπων! Έτσι προκύπτουν ο παράδεισος ή  η κόλαση των ανθρώπων! Όταν απαλλαγούμε από αυτές τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ! Τούτο επιδιώκεται τόσον υπό του εσωτερισμού, όσο και υπό της ψυχανάλυσης-ψυχοθεραπείας! Ο ανισόρροπος χαρακτήρας είναι εκείνος στον οποίο υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ νου και συναισθήματος! Μπορεί η δυσαναλογία να είναι υπέρ του νου και κατά του συναισθήματος! Μπορεί η δυσαναλογία να είναι υπέρ του συναισθήματος και κατά του νου!  Το κακό είναι Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ! Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος! Υπάρχουν μόνο επιλογές! Οι επιλογές που οδηγούν στην έλλειψη ισορροπίας είναι κακές επιλογές! Τίποτε άλλο! Mη μπαίνετε σε κρίση, αυτοαξιολογείστε μόνο, και αναλαμβάνετε την ευθύνη των επιλογών σας καθώς και την ευθύνη της διόρθωσής τους! Τίποτε άλλο! Δεν χρειάζεται να υπάρχει άλλος κριτής εκτός από εσάς τους ίδιους, χωρίς τύψεις κι ενοχές! ελεύθερα! Η νέα εποχή του Υδροχόου είναι η εποχή της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, πρεσβεύει την ελευθερία! μας το είπε το Πνεύμα, σε μία από τις ανώτερες επικοινωνίες μαζί του! Κρίση-επίκριση = απόρριψη = δέσμευση της ενέργειάς σας, όπως και του άλλου! Αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση = δεν δεσμεύεται η ενέργειά σας, όπως και του άλλου! ρέει ελεύθερα = ΥΓΕΙΑ!

 Για να γίνονται όλα αυτά είναι ανάγκη προθυμίας για εσωτερική εργασία, ή για ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία ή και για τα δύο! Για να ρίχνουμε Φως (το καλό) στα σκοτάδια (το κακό)! να μην αντιμετωπίζεται το κακό με το κακό! αλλά με ειρηνική διάθεση και Αγάπη! έτσι, σπάει ο φαύλος κύκλος! το σκοτάδι θεραπεύεται, εξισορροπείται μόνο με το Φως! το σκοτάδι μόνο να το αντιμετωπίσετε και να το αγκαλιάσετε - συνχωρήσετε - αγαπήσετε, μπορείτε! η επαναληπτική προφορά των λέξεων ΑΚΥΡΩΣΤΕ - ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ  λειτουργεί ομοίως!  Όταν κάτι καλό βγάζουμε από κάτι κακό = =Πνευματικότητα! μέσω της συνειδητής - λογικής διαχείρισης! και της αναγνώρισης του Θεού μέσα μας και γύρω μας! Το ίδιο ισχύει και για την αμαρτία! σας παραθέτω την παροιμία: "αν παιδί μου δεν αμαρτήσεις, δεν θα μπορέσεις να αγιάσεις!" Πρόοδος σημαίνει περιορισμό, απαλλαγή και διαφυγή από τις περιοριστικές πεποιθήσεις και τον φανατισμό!  Slogan: να σκέπτεσαι έξω από τα συνηθισμένα! περιοριστικές πεποιθήσεις = νομίζουμε ότι είναι, χωρίς να είναι! όπως και συμβαίνει με τους ρόλους μας! Κάθε τάση επανόδου στη χρήση του φανατισμού, ιδίως του θρησκευτικού ως μέσου επιβολής απόψεων ή πολιτικής, προβάλλει στα μάτια μου σαν το απόλυτο κακό! Οι ακραίοι φανατισμοί δείχνουν είτε παιδικές ασθένειες νεοπαγών ιδεολογιών ή καθεστώτων, είτε ψυχικές καταστάσεις ανώριμων, συνήθως νεοπροσήλυτων, ιδεοληπτικών (ψυχαναγκαστικών) ατόμων! Ο φανατισμός κλείνει το μυαλό και την καρδιά!

Η κατάσταση του ψυχικού τίποτα οδηγεί στην έκπτωση του ανθρώπου από το είναι στο έχειν και από το έχειν στο φαίνεσθαι! Η κατάσταση της έκπτωσης από το είναι στο έχειν συμβαίνει ως εξής: Είμαι όσα έχω! αγοράζω, άρα υπάρχω! δηλαδή στα πράγματα καταφεύγουν οι ψυχικά ανασφαλείς! Το χρήμα είναι γενικό ισοδύναμο αξίας στο οικονομικό επίπεδο. Το χρήμα είναι επίσης γενικό ισοδύναμο αξίας συναισθη-ματικής (δηλ. αισθήματος ασφαλείας και ηδονικής χαλάρωσης) στο ψυχολογικό επίπεδο. Το χρήμα συμβολικά ισοδυναμεί με την ασφάλεια-ηδονή (συμβολικά ο παράδεισος) που παρέχεται από την μήτρα ή την μητέρα! διότι προστατεύει κι επιβάλλεται παντοδύναμα και τίκτει (δηλαδή δίνει τόκο) όπως εκείνες! Το χρήμα παρέχει αίσθηση απτής, υλικής ασφάλειας! Όπου ασφάλεια-σιγουριά είναι η πρόβλεψη και η πρόληψη του κινδύνου!

Η έκπτωση από το έχειν στο φαίνεσθαι συμβαίνει ως εξής: Το επίπεδο του φαίνεσθαι = οι εξωτερικές εντυπώσεις, η πολιτική βιτρίνας που κάνει τους άλλους να σκέπτονται πόσα έχεις και όχι πόσα δεν έχεις! Τα ισχύοντα για το φαίνεσθαι στα οικονομικά, ό,τι δηλ. είναι ρόλος, μάσκα, προσωπείο εξαπάτησης και αυτοεξαπάτησης, ισχύουν και στα ιδεολογικά για τις ίδιες αιτίες! Όμως η ιδεολογία (κομματική ή εκκλησιαστική ή εθνικιστική) ως ρόλος, παρέχει αίσθηση φανταστικής ασφάλειας! Έκπτωση από το είναι στο έχειν και από το έχειν στο φαίνεσθαι!  Σχεδόν όλοι αναγκάζονται να κινούνται σε αυτά τα επίπεδα κι όχι στο επίπεδο της ουσίας! (Αντισταθείτε ως εξής: εσείς ζείτε μέσα στο έχειν και φαίνεσθαι, ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΣΤΟ ΕΙΝΑΙ!) Συνειδητό σημαίνει ΕΙΜΑΙ! δηλαδή έχω εσωτερική ταυτότητα-ιδιοπροσωπεία! δηλ. συνειδητότητα!

Τώρα θα δούμε άλλες εκφάνσεις της ανασφάλειας στο επίπεδο του κοινού ανθρώπου:  Η προσωπική μας ανασφάλεια μας κάνει συχνά να αναρωτιόμαστε αν θ’ανταποκριθούμε στις περιστάσεις! μας συνέχει το άγχος και  αγωνία ότι η προσπάθειά μας θα πάει άπατη! Το βαθύ αίσθημα της ανασφάλειας το αντιμετωπίζουμε με την δημιουργία μίας σταθερής ρουτίνας! Τοιουτοτρόπως προκαλείται ο ψυχαναγκασμός, πχ η τελειοθηρία, η τελειομανία. Όλοι οι ψυχαναγκασμοί στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ιδεοληψίες (εμμονές) δηλώνουν αίσθημα ανασφάλειας! Η ανασφάλεια δηλητηριάζει τις σκέψεις, τα σχέδια και τις επιθυμίες μας! Έτσι βοηθάμε τον εαυτό μας στην αυταπάτη ότι υπερνικήσαμε το απρόβλεπτο! διότι αλλαγή σημαίνει άνοιγμα της πόρτας σε νέες σκοτούρες, τις οποίες δεν αντέχουμε! Έτσι κυριαρχεί ο συντηρητισμός στον κόσμο! Η ψυχική ακαμψία της κοινωνίας (οι άκαμπτοι, μικροί άνθρωποι), οι αναστολές της, η άρνησή της να αλλάξει, να μεταμορφωθεί, για να συμβαδίσει με τους καιρούς και τις νέες ανάγκες! Η άρνησή της να αποδέχεται την πραγματικότητα και να ενεργεί σύμφωνα με αυτή! Επίσης υπάρχει τάση για άρνηση της ελευθερίας! Διότι η ελευθερία της επιλογής, των επιλογών, σημαίνει ανάληψη ευθύνης του εαυτού! και δεν έχει αξία, όταν το εγώ είναι αδύνατο! 

Ακραία μορφή εκδήλωσης τούτου είναι το γεγονός ότι οι φανατικοί φοβούνται την ελευθερία περισσότερο από τους διωγμούς εναντίον τους! Ο φανατισμός κλείνει το μυαλό και την καρδιά!  Όλα αυτά γεννούν ροπή σε ανελεύθερες - αυταρχικές ιδεολογίες! Σε παρένθεση σας εξηγώ ότι: αξία = ουσία = ενεργητικός τρόπος μετοχής στο είναι! δηλαδή διάκριση ποιοτήτων και ιεράρχηση αναγκών! δηλ. ποιότητα κοινωνίας του υπάρχειν! αυτές είναι οι άυλες - ποιοτικές αξίες! η ποσοτική αξία είναι άλλη έννοια! υλικής φύσης! Υπ-άρχειν = είσαι κύριος των ενεργειών σου κάτω από τον Νόμο του Θεού, της φύσης και των ανθρώπων! = πως διαχειρίζεσαι το δυναμικό που έχεις κάτω από εσένα! Κοινωνία = πιστοποίηση, επιμαρτυρία από την εμπειρία όλων = ΕΝΟΤΗΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ!

Τώρα θα μιλήσουμε για την ανασφάλεια που γεννά εγωιστικά τέρατα με υπερβάλλοντα ναρκισσισμό και τα οποία νομίζουν ότι ο κόσμος τους χρωστάει τα πάντα! Τούτο διότι κατά την ανατροφή τους σαν παιδιά, κατά την διαχείριση της παιδικής ψυχής τους, δεν τους είπαν ποτέ όχι, δεν τους αρνήθηκαν ποτέ τίποτα! Είναι τα χαλασμένα παιδιά (les enfants gates) τα οποία γίνονται ενήλικοι ανίκανοι  να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες της ζωής! ιδίως τις τραχιές! Σας θυμίζει κάτι αυτό;!  Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να νομίζουν ότι η ζωή και ο κόσμος τους χρωστάνε! Η αλήθεια είναι ότι η ζωή και ο κόσμος δεν τους χρωστάει τίποτα! Η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται όταν περισσεύει η ανάγκη!  Επίσης: κανένας συνάνθρωπος δεν είναι υπεύθυνος για την πορεία ζωής και για τις πράξεις κανενός άλλου, πέραν από τις δικές του! ακόμη και για τα παιδιά του, κυρίως γι'αυτά! αφού βεβαίως τα έχει αναθρέψει σωστά και έχουν ενηλικιωθεί! δηλ. τους έχει δώσει γερές βάσεις, γερά ψυχικά θεμέλια!

Τώρα, θα μιλήσουμε για τους ανθρώπους οι οποίοι λόγω ψυχικής ανασφάλειας (αδυναμίας), σκύβουν το κεφάλι δουλικά ενώπιον κάποιων άλλων και συμφωνούν! δηλαδή με των οποίων την επιθυμία συμμορφώνονται, εκουσίως ή ακουσίως! Ο μηχανισμός που λειτουργεί είναι η συνήθεια του εγκεφάλου ως εξής: θα είμαι όπως με θέλετε για να με αγαπάτε, διότι δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, αν δε με αγαπάτε! (παραπομπή σε προηγούμενα). Είναι η συμπεριφορά του «όπως  θέλετε και όπως με θέλετε» ή η συμπεριφορά του υπογράφοντος ως «δούλος σας και ευλαβής υμών θεράπων (υπηρέτης)», η συμπεριφορά του Χατζηαβάτη! Να είστε ο εαυτός-Εαυτός σας, κι όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι, δηλαδή κονφορμιστές! Αντικομφορμιστική στάση επιτυγχάνεται με αίσθηση ταυτότητας, δηλαδή ιδιοπροσωπείας! εξατομικευμένης αυτοσυνειδησίας!  Διότι, όταν αφηνόμαστε στην καταπίεση των δυνατών της ζωής, δηλ. της βούλησης των άλλων, είναι ένας συγκεκαλυμένος τρόπος! τρόπος άρνησης της υικότητάς μας: ότι δηλ. είμαστε παιδιά του Θεού! Διότι το να γνωρίζει ο υιός τον Πατέρα και να τον αγνοεί, είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΑΜΑΡΤΙΑ»! δηλαδή η μεγαλύτερη ΑΣΤΟΧΙΑ που θα μπορούσε να διαπράξει μία ψυχή! Είναι λησμονιά, δηλαδή ΛΗΘΗ! (η ενεργητική αντίθεση στη λήθη είναι η α-λήθεια = η μνήμη)! Να δηλώνουμε την πρόθεσή μας ότι ενθυμούμαστε την υικότητά μας και ότι διεκδικούμε το κληρονομικό δικαίωμά μας στο Φως = Ζωή = Συνείδηση = Επίγνωση = Θεία αντίληψη Αξιοπρεπείας! Η επίγνωση δηλώνει την αφομοίωση της προηγούμενης εμπειρίας! η επίγνωση είναι ο καρπός! η απόκτηση της επίγνωσης μπορεί να μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα! σημαίνει ότι έχουμε πάρει το μάθημα! και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέους χώρους εμπειρίας και δημιουργίας!  Όμως κανένας δεν μπορεί πραγματικά να ξεχάσει την Πηγή του! Όλοι, στο βάθος, αναγνωρίζουν ότι από κάπου προέρχονται! Κατά ταύτα: η υικότητα = η ιδιότητα του υιού και της θυγατέρας (κόρης) = η επίγνωση ότι συνδεόμαστε με την Πηγή της ζωής, ότι είμαστε ο μόνος που γεννιέται  από τον Ένα! δηλαδή ότι έχουμε αποκλειστική, προσωπική σχέση! ως μονάδα! = η μονογένεια! Η Πηγή της ζωής μας είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ!  Να θυμόμαστε ότι η εντελέχειά μας προέρχεται από μέσα μας! Η εντελέχεια είναι να γινόμαστε ό,τι είμαστε, δηλ. θεός! Σφραγίδα του αληθινού μπορεί να φέρει μόνο ό,τι προέρχεται από εμάς! Μακάριος είναι όποιος κατανοεί τούτο και δεν πέφτει θύμα των πεποιθήσεων των άλλων! Δεν είναι παρά συμβάσεις! Αποταυτιζόμαστε από κάποια παλιά στερεότυπα και ταυτιζόμαστε με κάποια νέα! Το ζητούμενο είναι να τα αφήσουμε όλα να πέσουν! Να βρούμε την εντελέχεια μέσα μας!

Είναι πολύ σημαντικό να μην εγκλωβιζόμαστε στις σκεπτομορφές μας, στις περιοριστικές  πεποιθήσεις μας! Να καθαρίζουμε τις σκέψεις μας από τις σκεπτομορφές και το θυμικό! Η παγίωση της ενέργειας βλάπτει σοβαρά, τόσο την υγεία, όσο και τον νου! ΟΧΙ ΠΑΓΙΩΜΕΝΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ! να σκέπτεστε έξω από τα συνηθισμένα! περιοριστικές πεποιθήσεις = νομίζουμε ότι είναι, χωρίς να είναι! όπως συμβαίνει και με τις γλυκές ψευδαισθήσεις των ρόλων μας!  αυτά που είναι απωθημένα μέσα στο ασυνείδητό μας είναι κυρίαρχα, διότι κινούν τα νήματα: της ζωής, των αποφάσεων, των αντιδράσεων μας! είναι αυτά που μας έλκουν και μας κυβερνούν, ερήμην μας! Ο εγκέφαλος, μέσω της συνειδητής διαχείρισης, μπορεί να κάνει την αλλαγή!  την αλλαγή από τις παγιωμένες στις ρέουσες σκέψεις! Να φύγουμε από την προσοχή στις παγιωμένες σκέψεις και να δώσουμε σημασία στις ρέουσες σκέψεις! Slogan: όσο το ασυνείδητο δεν γίνεται συνειδητό, αυτό θα καθορίζει τη ζωή του και ο άνθρωπος θα το θεωρεί πεπρωμένο! άρα η κρίσιμη ερώτηση είναι: τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη μοίρα μου; Η ουσία σου είναι που καθορίζει τα πάντα! μία καλή απόφαση-επιλογή βασίζεται στη σωστή γνώση! όταν το παλιό μπορεί να γίνεται το νέο, τότε μπορεί να συνεχίζει! οι νικημένοι είναι αυτοί που αποδέχονται την ήττα τους! μην κάνετε ποτέ πίσω, κινείστε πάντα μπροστά! άρα, μην παραδίδεστε ποτέ! αγωνίζεστε μέχρι τελευταίας πνοής!  

Δίδαγμα: προετοιμάστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει επιτυχώς τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι είστε γνήσιοι και ουσιαστικοί άνθρωποι εν μέσω μη γνήσιων και μη ουσιαστικών ανθρώπων! 

Επίσης θέλω να σας επισημάνω τα εξής: να μάθετε να αντιστέκεστε συνειδητά στο σύστημα αυτοεξαπάτησής σας, όταν παίρνει τη μορφή της αυτολύπησης! Συνειδητά μάθετε να αρνείστε να κάνετε αυτό το κακό στον εαυτό σας! (don’t do this to yourself). Το υποσυνείδητο καθορίζει εν πολλοίς το τι μπορεί να εισέλθει και να παραμείνει ως συνείδηση του προσώπου! Με συνειδητή, λογική διαχείριση του προβλήματος ψυχαναλυτικά-ψυχοθεραπευτικά, δηλαδή επιστημονικά και με εσωτερική θεραπεία, το εμπόδιο αυτό σιγά-σιγά μειώνεται, εξασθενεί! θυμηθείτε ότι: όσο το ασυνείδητο-υποσυνείδητο δεν γίνεται συνειδητό, αυτό θα κατευθύνει τη ζωή του και ο άνθρωπος θα το θεωρεί πεπρωμένο! Να τολμάτε να δείτε την επώδυνη αλήθεια, συνειδητά, κάθε στιγμή! η αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι, παραμένει προτιμότερη από τις ψευδαισθήσεις! εξασκηθείτε να εκφράζετε θετική, εξυψωτική αλήθεια! διότι οι ψευδαισθήσεις ενεργούν σαν ναρκωτικές ουσίες! η απαλλαγή από τα δεσμά των ψευδαισθήσεων είναι έργο ζωής για τον έλλογο άνθρωπο! όμως, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ στη ζωή! διότι τείνουμε να προτιμούμε την αμνησία από την συνειδητή λογική διαχείριση - επεξεργασία των ψυχοτραυμάτων μας! όμως, έχουμε περισσότερο δικαίωμα στη μνήμη και όχι στη λήθη! η υγιής στάση μας χρειάζεται να βασίζεται στη ΓΝΩΣΗ και όχι στις ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ! φαντασιώσεις που γεννούν οι απωθημένοι στο υποσυνείδητο-ασυνείδητο φόβοι μας!

ΑΣΚΗΣΗ: "ανταποκρίνεται αυτό που σκέπτομαι στις πραγματικές συνθήκες της ζωής;" Το κλειδί σε αυτόν τον αγώνα είναι το εξής: μακριά από απόλυτες πεποιθήσεις και απόλυτες ιδέες! οι ψευδαισθήσεις -αυταπάτες είναι η παράδοση σε ιδέες ερήμην των αισθήσεών μας και της Λογικής! Αυτά που είναι απωθημένα μέσα στο ασυνείδητό μας ασκούν μεγάλη επιρροή, διότι κινούν τα νήματα: της ζωής, των αποφάσεων και των αντιδράσεών μας! διότι είναι αυτά που μας έλκουν και μας κυβερνούν ερήμην μας!  Ένας ψυχικός πόνος, συνειδητοποιη-μένος δεν μεταφέρεται στο σώμα σας! 1 ψέμα στο μυαλό = 1 πόνος στο σώμα! αυτή είναι η συμβολοποίηση, η ενοχοποίηση της γλώσσας του σώματος! Σας προσθέτω πληροφορίες για την παθογένεια του πόνου!  Ο πόνος γενικά οφείλεται σε κάποια ενεργειακή ανισορροπία! ανισορροπία που γίνεται αντιληπτή από το νευρικό σύστημα! δηλ. ανισορροπία που το νευρικό σύστημα μεταφράζει σε πόνο! η συνειδητότητα του πόνου μεταφέρεται από το νερό, ενεργειακά! η ανακούφιση από τον πόνο δεν είναι ίαση, αλλά είναι θεραπεία! και είναι θεραπεία επειδή είναι υπηρεσία! θείον το κουφίζειν οδύνην, δηλαδή είναι θεϊκό να ανακουφίζεις τον πόνο, έγραψε ο Όμηρος!

Να μάθουμε να ελισσόμαστε αποφεύγοντας τον πόνο! επειδή ο πόνος τείνει να μας τραβάει προς τα κάτω! δηλαδή να μειώνει τη συχνότητα της ενεργειακής δόνησής μας! άρα, αποφεύγετε να υποφέρετε χωρίς λόγο! δηλ. χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη! Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, αρκεί να αγαπάτε ενεργά! με επίγνωση! Σας υπενθυμίζω να χρησιμοποιείτε την συνειδητή άρνηση της άρνησης της πραγματικής ζωής μέσα σας, όπως σας την παρουσίασα στην σχετική σελίδα του προηγούμενου μαθήματος! Σχετικά με τα παραπάνω είναι τα θέματα του εσωτερικού δολιοφθορέα και του λανθασμένου συστήματος αυτοελέγχου (θεωρούντος νου) τα οποία σας ανέπτυξα πέρυσι στην 3η συνάντηση, στις σχετικές σελίδες. Στα πλαίσια της ανάλυσης και της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής επιστημονικά και εσωτερικά! Κατά το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου εκλαμβάνουμε την απλή γνώμη του άλλου για εμάς ως επίκριση, την επίκριση ως απόρριψη και την απόρριψη ως απώλεια αυτοαξίας μας! δηλαδή ως προσβολή και υποτίμηση του εαυτού μας!

ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ, δηλαδή το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου, ή λανθασμένος θεωρών νους, ή λανθασμένο νομίζω μας (απέχον από την πραγματικότητα). Αυτή είναι η νευρωσική ηλιθιότητα! Η αντίληψη απέχει από την πραγματικότητα! Είναι αντίληψη, όχι πραγματικότητα! έτσι, πείθουμε τον εαυτό μας ότι συμβαίνει ό,τι τον βολεύει!  Ο εσωτερικός δολιοφθορέας και το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου είναι γεννήματα του κατώτερου (γήινου) νου! υπό την επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων (φόβων) και των εμπειριών που τους γεννούν! Στον κατώτερο (γήινο) νου, είναι το υποσυνείδητο το οποίο καθορίζει τι θα εισέλθει και θα παραμείνει ως συνείδηση του ατόμου! Μάθετε να αρνείστε την άρνηση της πραγματικής ζωής! 2 αρνήσεις = 1 κατάφαση! χρησιμοποιώντας και τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ-ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ επαναληπτικά! αποδεχτείτε!

Όταν κάποιος αποδεχτεί το πρόβλημά του, τότε μπορεί να το αντιμετωπίσει και να το επιλύσει! αγωνιστείτε να βρείτε το κουράγιο της παραδοχής-  -αποδοχής και το σθένος της αντίδρασης, υγιώς, σε αυτό που σας συμβαίνει! Μάθετε να παλεύετε επιτυχώς ενάντια σε αυτό που σας συμβαίνει και οδηγεί εσάς και ενδεχομένως, όλη την οικογένειά σας στο χάος και στην απόγνωση! Είναι νόμος της Λογικής ότι η άρνηση είναι ισχυρότερη της θέσης! έτσι, ο άνθρωπος, η ζωή, ο κόσμος πάνε μπροστά! προοδεύουν και εξελίσσονται! έτσι, λειτουργεί ο Νους! έτσι, ο κόσμος αλλάζει και βελτιώνεται μαζί με εμάς! γι' αυτό το σκοπό, χρησιμοποιείτε επίσης τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ-ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ επαναληπτικά! Οι φόβοι (κατάσταση φωτ/φίας Α) καταργούν ή εξασθενούν την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, όπως είναι, του εαυτού του και γύρω του!

Όταν ο εγκέφαλος φοβάται, τείνει να λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους! το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου μας (=φόβος=κατάσταση φωτ/φίας Α) μας οδηγεί σε βαθιά παραγνώριση της πραγματικότητας!  Έτσι μειώνεται ή εξαφανίζεται η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τα δεδομένα της, ως ένα πρόβλημα προς επίλυση! αν το αντιληφθούμε - αποδεχθούμε, κάναμε ήδη το πρώτο βήμα για την επίλυσή του! αν όχι, τότε δεν θα το λύσουμε ποτέ! ποτέ και η πραγματικότητα θα μας συνθλίψει! Το υπόδειγμα στάσης έχει ως εξής: τι είναι αυτό που μου συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω γι'αυτό;  Έτσι, ο νευρωσικά ηλίθιος δεν μπορεί να αντιληφθεί-αποδεχτεί αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, ατομική και συλλογική! όμως η πραγματικότητα πάντα κερδίζει, στο τέλος! η πραγματικότητα είναι ο δάσκαλος με την μεγαλύτερη πειθώ! πχ  αν δεν σας πείθουν τα επιχειρήματα, θα σας πείσουν τα γεγονότα! η πραγματικότητα είναι άγριο και ανυπότακτο θηρίο! όπως και εκδικητικό! όπου ισχύει το δίκαιο της ανάγκης! η ανάγκη επιβάλλει τελικά τον νόμο της! γι'αυτό η ανάγκη είναι το πιο ζόρικο πράγμα στα ανθρώπινα! Σας θυμίζει κάτι αυτό;! Η αξία της ανώτερης συνειδητής νόησης [να μαθαίνουμε να επιλέγουμε συνειδητά, δηλ. να έχουμε την κυριότητα της διαδικασίας! Αυτή είναι η έννοια της λέξης κύριος!] είναι ότι ρυθμίζει το συναίσθημα, δηλαδή τους φόβους μας και τα παράγωγά τους! άρα φέρνει το νομίζω μας, την αντίληψή μας πιο κοντά στην αλήθεια! Να τολμάτε να δείτε την επώδυνη αλήθεια, συνειδητά κάθε στιγμή! όλους τους ανομολόγητους ψυχικούς σας πόνους (φόβους) έτσι! την φωτ/φία Α μέσα σας!  Όλοι βασανίζονται από το παρελθόν τους! συνειδητοποιείστε το και ξεπεράστε το, κατά τα γνωστά!

Αποδεχθείτε τους δικούς σας δαίμονες! Είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι για την δική μας ύπαρξη! κανένας συνάνθρωπος δεν είναι υπεύθυνος για την πορεία ζωής και για τις πράξεις κανενός άλλου, πέραν από τις δικές του! ακόμη και για τα παιδιά του, κυρίως γι' αυτά! αφού βεβαίως τα έχει αναθρέψει σωστά και έχουν ενηλικιωθεί! δηλαδή τους έχει δώσει γερές βάσεις, γερά ψυχικά θεμέλια! γερά θεμέλια προσωπικότητας!  επίσης αγωνίζεστε έτσι ώστε να ανταποκρίνεστε σε όσα απαιτούν οι περιστάσεις από εσάς! δηλαδή έτσι ώστε να αναδεικνύεστε μεγαλύτεροι - ευρύτεροι από την ζωή και τις απαιτήσεις της! Η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται όταν περισσεύει η ανάγκη! Εμπεδώστε, ως φιλοσοφία σας, την ανεξαρτησία σας από τις εξωτερικές τύχες! αναπτύξτε ψυχική αντοχή με αυτόν τον τρόπο! ψυχική σκληραγωγία! αυτοκυριαρχία! ότι δηλαδή δεν σας επηρεάζουν οι συνθήκες, ότι δεν σας πτοούν οι αντιξοότητες και οι απειλές, ότι είστε ανώτεροι των περιστάσεων, ότι εσείς καθορίζετε ενεργητικά την μοίρα σας, με ακαταδάμαστο το φρόνημά σας! αν έχετε και σώφρονα την κρίση σας, θα πρόκειται για ιδανική κατάσταση! θα είστε ατρόμητοι και με εύλογο αυτοσεβασμό-αξιοπρέπεια! όλα γίνονται για να αποδείξετε ότι μπορείτε! αυτό είναι το μάθημα! κατά το μάθημα, ο άνθρωπος δοκιμάζει τη δύναμη της θέλησής του! για Πνευματοποίηση!

Να αγωνιζόμαστε να ξεπερνάμε τα συναισθήματά μας και να φτάνουμε στο καθαρό νοητικό πεδίο του ανώτερου Εαυτού μας! Δεν υπάρχουν πια προβολές-θυμαπάτη (ψευδαισθήσεις) και η νόηση είναι καθαρή! Συνδεόμαστε με τον ανώτερο Εαυτό μας όταν φτάνουμε στην επίγνωση ότι είμαστε ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΝ! Η ανώτερη νοητική μας ουσία = η ουσία της ψυχής μας. Να συλλάβουμε το μεγαλειώδες γεγονός της νόησης και του ΥΠΕΡΤΑΤΟΥ ΝΟΗΜΟΝΟΣ ΟΝΤΟΣ! Η Πηγή της ζωής είναι η υπέρτατη νοημοσύνη! μικρή αντανάκλασή της είναι η γήινη σκέψη! Η σκέψη είναι η μορφή της νόησης που εκφράζει δύναμη! η δύναμη έχει κατεύθυνση και παράγει έργο! Μάθετε να σκέπτεστε και μάθετε να κάνετε τα πράγματα να κινούνται! Η σκέψη είναι επίσης ενέργεια, γι' αυτό είναι τόσο ισχυρή! επηρεάζει το περιβάλλον και τον εαυτό-Εαυτό! Να κατανοήσουμε την συνέχεια της ενέργειας με τη σκέψη και την εκδηλωμένη πραγματικότητα. Η σκέψη δημιουργεί πραγματικότητα! Η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη. Η σκέψη έλκει και κινεί την ενέργεια προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (παραγωγή έργου)! ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΠΟΥΔΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΥ! Να έχουμε ισορροπήσει μέσα στο μυαλό μας, ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ! Να βλέπουμε αυτό που ΕΙΝΑΙ πραγματικά κι όχι αυτό που ποθούμε ή φοβόμαστε! να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και κατάκαρδα! Οι άνθρωποι συνηθίζουν, αυτό που φοβούνται να του δίνουν τόσο μεγάλη αξία και δύναμη ώστε να το θεοποιούν! Οι πόθοι μας και οι φόβοι μας παράγουν την θυμαπάτη (ψευδαίσθηση) που στρεβλώνει ή ακυρώνει το νομίζω μας! διαλύουμε αυτούς προφέροντας επαναληπτικά τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ -       -ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ! Να θυμόμαστε ότι είμαστε εμείς που αποφασίζουμε τι θέλουμε να δούμε!

Ένα πράγμα είναι η Δύναμη της Ζωής και ένα άλλο η ανθρώπινη συνειδητότητα, η θυμαπάτη και η νοητική πλάνη μας! Συνειδητότης = τρόπος επεξεργασίας πληροφοριών, και το ξύπνημα της (αρχαίας) μνήμης! Η συνειδητή διαχείριση επιτρέπει να γίνεται το νοητό άλμα το οποίο θα μας βγάλει από το επίπεδό μας! Όλα αυτά είναι θεραπευτικός στόχος! Αυτοί είναι οι δύο πόλοι ανάμεσα στους οποίους πρέπει να σταθούμε και να τους διαχειριστούμε! Για να επικαλεστούμε τον ένα πόλο, πρέπει-χρειάζεται να σταθούμε στον άλλο! Έτσι γεννιέται η ΙΕΡΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ! Χρειάζεται επίσης να είμαστε σε ισορροπία ανάμεσα στην Λογική και στην καρδιά! Ισορροπία χρειάζεται πάνω απ’ όλα! κάθε εσωτερική εργασία λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά! διότι οτιδήποτε μας οδηγεί σε ισορροπία λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά!

Ακολουθείτε την δική σας καρδιά κι είναι αυτό που πρέπει να συμβεί! η καρδιά είναι η ρίζα των πάντων! το άδυτο της καρδιάς σας είναι η δημιουργική σας όψη! δηλώνετε την πρόθεσή σας να ανοίγει η καρδιά σας! αυτή είναι η βάση της Σωτηρίας! για να επικοινωνείτε με τον ανώτερο Εαυτό σας - ανώτερο Νου σας, χρειάζονται: 

α) άνοιγμα καρδιάς όσο το πλάτος της αύρας σας (1,5 μέτρο περίπου)!    

β) να διατελείτε με δήλωση της πρόθεσής σας, σε απλότητα και ενότητα με το ΟΛΟΝ! φυσικά και απλά! (δες και σελ. 3, της 5ης συνάντησης, 2014-2015). Περισσότερες εξηγήσεις πάνω σε αυτό θα δοθούν στις επόμενες σελίδες. 

Τώρα θα προχωρήσω πάρα κάτω και θα σας πω ότι γέννημα της ψυχικής ανασφάλειας (ψυχικής αδυναμίας) είναι η μισαλλοδοξία που είναι παραλλαγή του φανατισμού! Οι ψυχικά ανασφαλείς (κομπλεξικοί) ρέπουν να υποτιμούν κάποιον άλλον ή και να νιώθουν σημαντικοί, εξ αιτίας αυτού! Το Κοσμικό δικτύωμα ασκεί έλεγχο σε παρόμοιες καταστάσεις! μέσω του Ανώτερου Εαυτού μας! Αν δεν συνέβαινε αυτό,  τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα!

Επίσης θα αναφερθώ στην ανασφάλεια του χαρακτήρα λόγω υπερπροστασίας! δηλ. η κατάσταση όπου τα πολλά μη και πρέπει δεν αφήνουν το παιδί να μεγαλώσει-ωριμάσει ψυχικά! Έχει τραγικές συνέπειες διότι γεννά στο παιδί-μετέπειτα ενήλικο, αβυσσαλέο μίσος κατά του υπερπροστατευτικού γονέως μέχρις αλληλοεξοντώσεως ή αυτοεξοντώσεως! Όταν συνειδητοποιείται ότι υπάρχουν σκεπτομορφές ανασφάλειας (φόβοι και τα παράγωγά τους) είναι προφανές ότι έχει κλονιστεί η ισορροπία! Επειδή είμαστε συνδημιουργοί - συνυπεύθυνοι επί γης, πρέπει να αναλάβουμε δράση, ώστε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία! Προϊστάμεθα σε αυτή την διαδικασία!  Όταν είμαστε κυρίαρχοι συνειδητά και υλοποιούμε ένα σχέδιο με ατέλειες οφείλουμε να δράσουμε! Να δράσουμε συνειδητά ώστε να αποκαταστήσουμε τις ατέλειες και την ισορροπία στο σχέδιό μας!

Στην κατάσταση της ψυχικής ανασφάλειας (αδυναμίας) ο ψυχισμός του ατόμου είναι γεμάτος με ψυχικά ενδύματα = γλυκιές ψευδαισθήσεις ρόλων (αυτοαντιλήψεων, ειδών αυτοπαρουσιάσεων) = προσωπεία που αφανίζουν το πρόσωπο = άμυνες ψυχικές [πολλές άμυνες είναι ψυχικός εχθρός, διότι καταπιέζουν και αφανίζουν την αλήθεια του ατόμου! δυστυχώς, συχνότατα το άτομο υποδύεται - μιμείται ρόλους και χαρακτήρες κοινωνικά αποδεκτούς που αφανίζουν τον αληθινό εαυτό τους! επίσης, χειρότερα τούτο αρχίζει παιδιόθεν, στα πλαίσια της οικογενειακής ανατροφής, στην εξής βάση: "θα είμαι όπως με θέλετε για να με αγαπάτε"! Αναφορά στη γυναίκα που έβλεπε μόνο τα ρούχα της όταν κοιταζόταν στον καθρέφτη της! τα ρούχα της ήταν οι ρόλοι της (οι αυτοαντιλήψεις της, τα είδη των αυτοπαρουσιάσεών της) που αφάνιζαν τον αληθινό εαυτό της!] = περιοριστικές αντιλήψεις-πεποιθήσεις, δηλαδή  θυμαπάτη (ψευδαισθήσεις) και νοητικές πλάνες! μην κρύβεστε από τον εαυτό σας! αποδεχτείτε! μη φοβάστε να κατανοήσετε τον εαυτό-Εαυτό σας! περιοριστικές πεποιθήσεις = νομίζουμε ότι είναι, ενώ δεν είναι! όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γλυκιές ψευδαισθήσεις των ρόλων μας! (δες και προηγούμενα ανάλογα). Όλα είναι παράγωγα φόβων και ελπίδων, δηλ. θυμαπάτης! Εάν δεν είχαμε φόβους και ελπίδες, δεν θα μπορούσαμε να διεξαγάγουμε το γήινο σενάριό μας! Μπορούμε και πρέπει να διαλύουμε τους φόβους και τις ιδιοτελείς ελπίδες (συνήθως ψευδαισθήσεις)! Μπορούμε παράλληλα να αφήνουμε ζωντανές, θαλερές τις ελπίδες για ΦΩΣ και ΑΓΑΠΗ! Αν όμως θέλουμε πραγματικά να αποδεσμευτούμε από το θυμικό (συναισθηματικό-αστρικό) πεδίο, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να αποσύρουμε τελικά, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ! Θυμηθείτε: "ηρεμήστε, δεν υπάρχει ελπίδα"! (δες και σελ. 12 της 5ης συνάντησης, 2014-2015).  Να θυμάστε την εξής στάση ως προς την ελπίδα - θετική προσδοκία: όταν δεν υπάρχει προσδοκία για κάτι, τότε δεν προκαλείται απογοήτευση-θυμός-οργή, όταν το αποστερούμαστε! άρα: η σκέψη-φράση "ηρεμήστε, διότι δεν υπάρχει ελπίδα" δρα ανακουφιστικά! απελευθερωτικά! Σας θυμίζω το επίγραμμα στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη: "δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος"!

Ο τρόπος διάλυσης των φόβων είναι ο εξής: αγαπήστε τους φόβους σας όπως είναι πραγματικά και θα πάψετε να τους φοβάστε! Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη σας και πείτε στους φόβους σας ότι τους αγαπάτε όπως είναι πραγματικά! Η Αγάπη διαλύει τον φόβο, ξεπλένει τον φόβο! και αντίθετα, όπου μπαίνει ο φόβος βγαίνει η Αγάπη! οι ελλείψεις καλύπτονται με Αγάπη! η Αγάπη μας κάνει δυνατούς! η Αγάπη μας συνδέει-ενώνει με τα πάντα! η Αγάπη είναι για πάντα! δεν πεθαίνει ποτέ! ισχύει και με όρους επέκεινα! να θυμάστε ότι το σπουδαιότερο όλων είναι η Αγάπη! Ξεπερνώντας τον φόβο, ανερχόμαστε ψηλά στην κλίμακα της αυτογνωσίας! για τον ίδιο σκοπό προφέρετε επαναληπτικά τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ - ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ! να σκέπτεστε έξω από τα συνηθισμένα! μην επιτρέπετε στην ανάγκη σας για ηδονή και ασφάλεια να υπερισχύει των επιταγών της ενηλικίωσής σας ψυχολογικά! μη φοβάστε να χάσετε τις ναρκωτικές βεβαιότητές σας! ξεφύγετε από αυτές!

Τώρα θα σας μιλήσω για την ανασφάλεια της ψυχής των παιδιών = ΦΟΒΟΣ. Για τον φόβο και την ανασφάλεια που γεννά την ζήλεια-φθόνο των παιδιών και των ερωτικών συντρόφων θα σας μιλήσω εκτενώς στην επόμενη συνάντησή μας. Το ίδιο και για την σχέση εργασίας-αυτοπεποίθησης! Ψυχοσωματικό παράδειγμα σύνηθες σε παιδιά:         Η ΣΚΟΛΙΩΣΗ της σπονδυλικής τους στήλης! σημαίνει ότι το παιδί δεν στέκεται σωστά διότι δεν αισθάνεται καλά και δεν αισθάνεται καλά ΔΙΟΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ! Τα παιδιά θεραπεύονται όταν συνδεθεί ο φόβος τους = το πρόβλημά τους, με την εξήγηση και συνειδητοποίησή του! Να μην ξεχνάτε ότι υπάρχει θεραπευτικά και η αποτελεσματική φυσιοθεραπεία, εγκαίρως, μέχρι την αρχή της εφηβείας! Η ειδική γυμναστική Πιλάτες, επίσης!  Άλλο παράδειγμα, σε ενήλικο, είναι το εξής: μόλις το άτομο έκανε αυθόρμητη αποδοχή και μη κρίση της απελπισίας του = ψυχικής αδυναμίας του, προέκυψε άμεση λύση σπασμού στο παχύ έντερο, ο οποίος ήταν πολύ οδυνηρός! Ανακούφιση από τον πόνο! ΟΕΔ! Να τολμάτε να δείτε την επώδυνη αλήθεια, συνειδητά, κάθε στιγμή! όλους τους ανομολόγητους ψυχικούς σας πόνους (φόβους) έτσι! δηλ. την κατάσταση φωτ/φίας Α μέσα σας! Το ψεύδος σκοτώνει, η αλήθεια λυτρώνει! Ο φόβος είναι συνεχής, στο φυσικό πεδίο! άρα, συνεχής είναι και η αναμέτρησή μας μαζί του! από εμάς εξαρτάται αν θα μας νικάει (κυριεύει) ή θα τον νικάμε (κυριεύουμε)! με την επαναληπτική χρήση των λέξεων ΑΚΥΡΩΣΤΕ -          - ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ τον νικάμε!  Άλλη ενδιαφέρουσα ψυχική αδυναμία (συντριβή του εγώ) είναι εκείνη που εκδηλώνεται σε ερωτική εγκατάλειψη-απογοήτευση! Υπάρχει ένα παλιό τραγούδι, μεγάλη επιτυχία στην εποχή του, το οποίο λέγει: «δεν είμαι τίποτα, αφού δεν μπόρεσα να σε κρατήσω»! Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως το υπερεγώ συντρίβει το αδύναμο εγώ(κατάσταση αυτοπεριφρόνησης)! Θα αναφερθούμε αναλυτικά στους σχετικούς μηχανισμούς στην 8η συνάντησή μας του 2014-2015.

Άλλη προβληματική κατάσταση με την ψυχική ανασφάλεια είναι η εξής: Στον εσωτερισμό όπως και στην ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία χρειάζονται εμπιστοσύνη και αυτοπαράδοση! Αντίσταση σε αυτές προέρχεται από την αδυναμία (ανασφάλεια του εγώ, δηλαδή του ψυχικού οργανισμού!) Παράδειγμα ανασφάλειας του εγώ είναι η εξής στάση: «Θεέ μου πώς θα με κρίνει; Θα είμαι απαίσια!» Η απορριπτική μήτρα εν δράσει! Μην μπαίνετε σε κρίση-επίκριση, γιατί έτσι αμέσως στενεύει η καρδιά σας! και δεσμεύετε την ενέργειά σας, όπως και την ενέργεια του άλλου! διότι πρόκειται για απόρριψη! όταν ρέει ελεύθερα η ενέργεια = ΥΓΕΙΑ! το αντίθετο = αρρώστια ή και πόνος! Η παγίωση της ενέργειας βλάπτει σοβαρά τόσο την υγεία, όσο και τον νου! Αξιολογείτε και αυτοαξιολογείσθε, οπότε αυτά δεν συμβαίνουν! Τα πρώτα είναι παράγωγα της κατάστασης φωτ/φίας Α, τα δεύτερα της κατάστασης φωτ/φίας Β!

Τώρα θα δούμε κάτι άλλο: Ζούμε σε μια κοινωνία εθνικά και διεθνικά, μέσα σε συνθήκες απειλών, επίθεσης και ανασφάλειας που παράγεται από αυτές! Αν προσθέσουμε και την εργασιακή ανασφάλεια, έχουμε την εικόνα ενός «κόσμου» ακόσμου, δηλ. ενός συστήματος ύπαρξης ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ! Ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος γι’αυτό! Δεν το αντέχει! Τα συμπεράσματα δικά σας! Τα σχόλια περιττεύουν! Οι συνειρμοί επιβάλλονται!                                                                                                     

β)Αφού είδαμε τι συμβαίνει στα χαμηλά, ανθρώπινα κλιμάκια, ας δούμε και τα υψηλά κλιμάκια:                                                                                          Είναι η περίπτωση των ανασφαλών, αλλά φιλόδοξων και αξίων (ικανών) ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί αναπτύσσουν επιθυμίες για ανώτερη θέση στην κοινωνία. Έτσι, τείνουν να γίνονται θεωρητικοί θεμελιωτές πολιτικών – ιδεολογικών κινημάτων! Όσο πιο ανασφαλείς είναι, τείνουν να εκδηλούνται υπέρ ιδεολογιών που προάγουν και κηρύσσουν την βία! Ορισμένοι από αυτούς τους ψυχικά ανασφαλείς με ισχυρό αίσθημα ψυχικού κενού, αναπτύσσουν ηρωικές ιδέες υπερανθρώπου και Μεσσιανικές ιδέες για τον εαυτό τους! Αυτή είναι η περίπτωση του Χίτλερ! Ο Χίτλερ εξαιτίας του ψυχικού κενού που είχε εξαιτίας των συνθηκών των παιδικών του χρόνων (empty self) ανέπτυξε αντιρροπιστικά το Μεσσιανικό σύμπλεγμα (messianic self concept)! [O Iησούς Χριστός ήταν κι αυτός Μεσσίας. Όμως διέφερε από τον Ηitler ουσιωδώς, διότι κήρυσσε και πραγμάτωνε την Αγάπη, ενώ ο Hitler ήταν άνθρωπος του μίσους!] Αυτός ήταν ο κινητήρας του ψυχισμού του! κινητήρας που τον ωθούσε, τον παρακινούσε! Όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δυσμενή γι’ αυτόν, δεν μπορεί να αντικρύσει ένα επικριτικό κοινό! Γίνεται απόμακρος, όλο και πιο νευρωτικός, όλο και πιο βίαιος! Για τον Hitler υπήρχε μόνο το άσπρο-μαύρο, η ζωή κι ο θάνατος! Ως ανασφαλής ψυχικά φοβάται τον θάνατο, αλλά μπαίνοντας στο χαρακτήρα-ρόλο του υπερανθρώπου, τελικά αυτοκτονεί!

Τούτο διότι η Μεσσιανική πρόσοψη που είχε χτίσει κατέρρευσε κι έμεινε ανεξέλεγκτο το εσωτερικό κενό του! η κατάσταση φωτ/φίας Α, η ενέργεια αντίθεσης στη ζωή μέσα του κυριάρχησε! Η ψυχική ανεπάρκεια (ανασφάλεια) οδηγεί σε τάση για προτίμηση σε βίαιες λύσεις συνήθως εκ του ασφαλούς! Επίσης συνήθως η ψυχική ανεπάρκεια προκαλεί και σεξουαλικές ανεπάρκειες! Οπότε όσο πιο προβληματικό είναι το πουλί κάποιου αρσενικού, τόσο μακρύτερο-φονικότερο ξίφος κρατάει! Παραδείγματα: εκτός του Χίτλερ, ο Ναπολέων(κοντός), ο Henry Kissinger(ομοίως κοντός), ο Τζένγκις Χαν (ομοίως κοντός και καταταλαιπωρημένος στα μικρά του χρόνια), ο Ιωσήφ Στάλιν (κοντός κι αυτός) και ο υποθυρεοειδισμός του = σωματική έκφραση των ψυχικών του ανεπαρκειών (ασυνειδησία, σκληρότητα, πανουργία) ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ! Αυτά νομίζω είναι αρκετά!

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ-ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ)                                                                                  ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ                                                                                         Με τη σωστή διαχείριση της παιδικής ψυχής, κατά το δυνατόν, κατά τις κρίσιμες, πρώιμες παιδικές ηλικίες! Οι σχολές γονέων είναι αναγκαίες! και οι ψυχοπαιδαγωγικοί σύμβουλοι! Σας έχω αναφέρει ήδη ότι ο τρόπος αντίδρασης στις ουσιώδεις δοκιμασίες της ζωής, κατά την ενήλικη ζωή, καθορίζεται στην παιδική ψυχή του ανθρώπου ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ! Ο άνθρωπος διαμορφώνεται κατά την μικρή παιδική του ηλικία! Μεγάλο μέρος των πράξεών μας είναι ασυνείδητο! όλοι βασανίζονται από το παρελθόν τους! συνειδητοποιείστε το και ξεπεράστε το, κατά τα γνωστά! το παρελθόν μας στοιχειώνει, αν δεν το αντιμετωπίσουμε, κατά πρόσωπο, σχεδιασμένα! με συνειδητή λογική διαχείριση! Μάθετε να παλεύετε ενάντια σε αυτό που σας συμβαίνει και οδηγεί εσάς και, ενδεχομένως, όλη την οικογένεια στο χάος και στην απόγνωση! Η ΣΩΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ! Σας παραπέμπω σε όσα σας είπα για την ενδομήτρια ζωή, τον τρόπο τοκετού, την βρεφονηπιακή ηλικία, την παιδική και την εφηβική ηλικίες! Για μία αληθινή ζωή, μέσω της ελευθερίας (από τον φόβο βασικά) και της Αγάπης! μία ζωή με ορθόφρονα Λογική, χωρίς ενοχές, τύψεις συνειδήσεως και ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ! Ως θεραπεία και πρόληψη ταυτόχρονα, στα παιδάκια, όταν σοκάρονται από ψυχοτραυματικό γεγονός, κάνουμε τα εξής: τα αγκαλιάζουμε σταθερά και τρυφερά, δηλ. καθησυχαστικά και λέμε γλυκά: «ησύχασε τώρα, πάει πέρασε το κακό, είσαι ασφαλές!» δηλαδή το βοηθάμε να περάσει από την κατάσταση της φωτ/φίας Α, σε εκείνη της φωτ/φίας Β!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Όλα όσα έχουμε πει σχετικά, στην 1η συνάντηση, εφέτος, περί ψυχής επιστημονικά, όπως: κατά την ενδομήτριο ζωή, τον τοκετό, την βρεφονηπιακή ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβική ηλικία. Επίσης όσα έχουμε πει στην περσινή 4η συνάντησή μας! ότι δηλαδή η πραγματική ασφάλεια βρίσκεται στην στάση της καρδιάς, σε αυτό το οποίο είμαστε αληθινά! και είμαστε αληθινά ζωή η οποία ρέει! Ταυτιστείτε με το ρεύμα της ζωής, αφεθείτε χαλαρά σε αυτό! Μάθετε να αφήνεστε στη ροή της ζωής! για τα υπόλοιπα, ανατρέξτε στο κείμενο της περσινής 4ης συνάντησής μας! Λάβετε υπόψη σας επίσης τα πλεονεκτήματα του ανοικτού νου απέναντι στην ψυχική ανασφάλεια! Εξασκηθείτε ως εξής: όταν σας ρωτάνε, «τι μας φέρνεις;» να απαντάτε: «ένα ανοιχτό νου»! Ο νους είναι σαν την ομπρέλα! λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτός! Όταν συνειδητοποιείτε κάτι, εκφράζετέ το με λόγο! Ο νόμος είναι ο εξής: όταν το πάθος γίνεται λόγος, τότε ο λόγος γίνεται κάθαρση-λύτρωση! και όταν το πάθος γίνεται γραπτός λόγος, τότε η κάθαρση είναι πολλαπλάσια! Γράφετε!! γράφω σημαίνει συνειδητοποιώ! Ενδύετε το πάθος σας με λόγια! Αυτό ονομάζεται ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ! Διατυπώνω = μορφοποιώ, βάζω σε έναν τύπο! Ο τύπος σχετίζεται με τον λόγο (προφορικό ή γραπτό)! σχετίζεται επίσης με τη Λογική! Κάθε τύπος βασίζεται σε μία συγκεκριμένη Λογική! Εσείς είστε που μπορείτε να ανασύρετε από το αιθερικό πεδίο το υλικό και να το διατυπώνετε! να το εκδηλώνετε! να το εκφράζετε! Εξασκηθείτε ξανά και ξανά σε προσωπικά σας θέματα! Εκφωνείστε τα προβλήματά σας, τραγουδήστε τα, γράψτε τα! Ειρήσθω εν παρόδω, ότι εμείς οι ίδιοι, το σώμα μας είναι μία διατύπωση του αληθινού, Πνευματικού, Θεϊκού Εαυτού μας! εξ ού και η διατύπωση: «ο Λόγος σάρξ εγένετο!»

Το σύστημα αυτοεξαπάτησής μας, δηλαδή το λανθασμένο σύστημα αυτοελέγχου μας ή αλλιώς λανθασμένος θεωρών νους ή λανθασμένο «νομίζω» μας (οι πηγές του φρονήματός μας) είναι γεννήματα του κατώτερου, γήινου νου μας, υπό την επίδραση της ψυχικής μας ανασφάλειας! δηλ. υπό την επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων μας, όπως: του ΦΟΒΟΥ, του θυμού, της οργής, του μίσους, του φθόνου, της ζήλειας κλπ. Έτσι, ο κατώτερος (γήινος) νους τείνει να λειτουργεί συνήθως, υπό συνθήκες έλλειψης ισορροπίας και έλλειψης αναλογίας! Αυτό δεν το θέλουμε! Κρίνετε, καλύτερα συλλογίζεσθε, κατά Λόγον και όχι κατά θυμόν! προτιμάτε την Λογική από τον θυμό! γι' αυτό επιδίδεστε σε ασκήσεις αυτοκυριαρχίας-ψυχραιμίας-αντίδοτα κατά   του θυμού: εκφωνείστε κοφτά και επιτακτικά: "σιωπή, όλα εντάξει!" επαναλαμβάνετε μέχρι να διαλυθεί ο θυμός! πιέζετε επίσης, το μεσόφρυό σας ταυτόχρονα! δηλαδή την περιοχή του 3ου ματιού, στο μέτωπο! Πριν θυμώσετε, να σκεφτείτε τις συνέπειες! Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα εξασθενίζουν ή και καταργούν την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί την πραγματικότητα του εαυτού του και γύρω του! Ορισμός της πραγματικότητας: είναι το σύνολο εκείνο των δυνάμεων-παραγόντων οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν και να παράγουν τα αποτελέσματά τους, ακόμα κι όταν εμείς θεωρούμε(νομίζουμε) ότι δεν υπάρχουν! Εσωτερικά η πραγματικότητα είναι μία μεγάλη ψευδαίσθηση με ειρμό, δηλ. με νόημα! το ζητούμενο είναι η στάση μας απέναντί της! η ζωή στη Γη είναι ψευδαίσθηση! αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι είναι να αγωνιζόμαστε! να αγωνιζόμαστε για να περάσουμε από τη μία ψευδαίσθηση προς μία άλλη, πιο λειτουργική ψευδαίσθηση! δηλαδή με περισσότερο ΝΟΗΜΑ! έτσι ώστε να αντιληφθούμε τον εαυτό μας! (δες και σελ. 7 της 5ης συνάντησης, 2014-2015), το ΝΟΗΜΑ είναι που θεραπεύει! η ανακάλυψη του ΝΟΗΜΑΤΟΣ! στο χώρο του ασυνειδήτου δεν υπάρχουν σημεία αναφοράς, δεν υπάρχει Λογικός ειρμός και δεν υπάρχει ΝΟΗΜΑ! αυτή είναι η παγίδα του ναρκισσισμού! Η ύλη είναι συμπυκνωμένο νόημα, δηλαδή ειρμός θεϊκής Σκέψης!  πχ  η άβια ύλη δημιουργείται βάσει συγκεκριμένων νόμων! ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από ομάδες κυττάρων που σχηματίζουν ένα νοήμον σύνολο! επίσης, το κάθε κύτταρο ξεχωριστά εκδηλώνει νοητική δράση και αντίδραση! το κύτταρο ως σύμπαν και το σύμπαν ως κύτταρο! το Πνεύμα είναι η ύλη! η ύλη είναι η μορφή του Πνεύματος! ύλη και Πνεύμα είναι οι 2 πλευρές ενός νομίσματος! Ο ώριμος άνθρωπος ενεργεί ανάλογα με τα γεγονότα! και ζει σε εσωτερική αρμονία! συνήθως επιτυγχάνει και είναι ευτυχισμένος! (κατάσταση φωτ/φίας Β)! Η αξία της ανώτερης συνειδητής νόησης είναι ότι ρυθμίζει το συναίσθημα, άρα φέρνει το «νομίζω» μας πιο κοντά στην πραγματικότητα-αλήθεια! Αντιθέτως ο κατώτερος (γήινος) νους είναι υποχείριο του συναισθήματος! Ευλόγως λοιπόν αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να ξεπερνάμε τα συναισθήματα και να φτάνουμε στο καθαρό ΝΟΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ! τα συναισθήματά μας να μην επηρεάζουν την λογική κρίση μας! εμείς να ελέγχουμε τα νεύρα μας και όχι τα νεύρα μας εμάς! Αναπτύξτε ψυχική αντοχή με αυτό τον τρόπο, με εξάσκηση! Κρίνετε, καλύτερα συλλογίζεσθε, κατά Λόγον και όχι κατά θυμόν! Τούτο μπορεί να γίνεται με ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ και με την ΣΥΝ-ΧΩΡΕΣΗ, δηλ. ανοίγουμε την καρδιά μας και κάνουμε χώρο σε αυτήν! Να λέμε επίσης: Θεέ μου δώσε μου την αταραξία όταν δεν γίνεται να αλλάξω προς το καλύτερο την πραγματικότητα, δώσε μου τη δύναμη να αλλάζω την πραγματικότητα, όταν τούτο είναι εφικτό και τέλος, ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Να μαθαίνουμε να εκτιμούμε το κόστος-ωφέλεια της σύγκρουσης και το κόστος-ωφέλεια της προσαρμογής με την πραγματικότητα και ανάλογα να πράττουμε!

Γενικό συμπέρασμα: Να δουλεύουμε τα πάθη της προσωπικότητάς μας και τα αρνητικά συναισθήματά μας και να ξεκαθαρίζουμε το νοητικό μας πεδίο από αυτά, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥΣ! Έτσι, στα πλαίσια της πρόχειρης ΑΥΤΟΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, μπορούμε να αγωνιζόμαστε να μαθαίνουμε να ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!  ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  της πραγματικότητας! δηλαδή με συνειδητή ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ της πραγματικής ζωής! προς τούτο, επίσης, προφέρετε επαναληπτικά τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ-ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ!  Έτσι, θα μπορούμε να είμαστε κάποιος που στάθηκε στα πόδια του, παρά τα όσα του συνέβησαν! Όσες φορές κι ΑΝ ΠΕΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ! Να μη φοβόμαστε να πέσουμε (την θυμαπάτη μας). Δεν μετρά η πτώση, η οποία είναι αναπόφευκτη! αλλά μετρά η ικανότητά μας να ξανασηκωνόμαστε (το μάθημα)! Έτσι, θα κινούμαστε προς την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ, τόσο επιστημονικά (με ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ), όσο και ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ! σε τελική ανάλυση ο υγιής εσωτερισμός είναι Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ! πάντα με συνειδητή διαχείριση! Οι επιλογές μας καθορίζουν ποιοί είμαστε! Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του! Να τολμάτε να δείτε την επώδυνη αλήθεια, συνειδητά, κάθε στιγμή! Ένας ανομολόγητος ψυχικός πόνος (φόβος) συνειδητοποιημένος, δεν μεταφέρεται στο σώμα σας! δεν συμβολοποιείται! δεν ενοχοποιείται η γλώσσα του σώματός σας, σε βάρος της υγείας σας-ζωής σας! Αλλιώς: 1 ψέμα στο μυαλό = 1 πόνος στο σώμα-σήμα! η κατάσταση φωτ/φίας Α εν δράσει! οι σωματικές ασθένειες είναι ψυχικές εκδηλώσεις (σύμβολα)! Μην κρύβεστε από τον εαυτό σας! αποδεχτείτε! Αγωνιστείτε να βρείτε το κουράγιο της παραδοχής-αποδοχής και το σθένος της αντίδρασης, υγιώς, σε αυτό που σας συμβαίνει! η αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι, παραμένει προτιμότερη από τις ψευδαισθήσεις! διότι οι ψευδαισθήσεις λειτουργούν σαν ναρκωτικές ουσίες! εξασκηθείτε να εκφράζετε θετική, εξυψωτική αλήθεια! η απαλλαγή από τα δεσμά των ψευδαισθήσεων είναι έργο ζωής για τον έλλογο άνθρωπο! όμως, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ στη ζωή! το κλειδί σε αυτόν τον αγώνα είναι το εξής: μακριά από απόλυτες πεποιθήσεις και από απόλυτες ιδέες! ψευδαισθήσεις-αυταπάτες είναι η παράδοση σε ιδέες, ερήμην των αισθήσεών μας και της Λογικής! (δες και προηγούμενα ανάλογα). Σας εύχομαι να αποκτήσετε με τους παραπάνω τρόπους, πράο πνεύμα και ισχυρό κορμί! δηλαδή υγεία!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ στα παιδιά: έμφαση στη διαχείριση της παιδικής ψυχής με την χρήση του Ουσούι Ρέικι στις ηλικίες από 8 μηνών μέχρι 7 ετών! (δες και 2η συνάντηση 2014-2015 σχετικά, και 3η συνάντηση 2014-2015 σχετικά).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ότι αφήνουμε τον εαυτό-Εαυτό μας στα χέρια του Πνεύματος χωρίς φόβο και πάθος και με πλήρη εμπιστοσύνη για ό,τι καλύτερο για εμάς! Να επιτρέπουμε στην Χριστική Παρουσία-Ενέργεια να ανθίζει μέσα μας! Με την εμπιστοσύνη διευρυνόμαστε! διευρύνουμε την αντίληψή μας, ανεβάζουμε τη δόνησή μας! Η διεύρυνση της αντίληψης και η άνοδος της δόνησης προκαλούν τη χαρά των φιλοσόφων! Το Φως της ζωής είμαστε εμείς! Η ανάπτυξή μας να γίνεται συνειδητοποιημένα, βάσει αρχών ως εξής: Φως, Αγάπη, Ελευθερία!   Φως = Ζωή = Συνείδηση = Επίγνωση = Αντίληψη Θείας Αξιοπρέπειας! αξιοπρέπεια = αυτοσεβασμός, να τιμάμε αυτό που είμαστε! Να ανοίγουμε την καρδιά μας, για να εστιαζόμαστε στο Ανώτερο Νοητικό πεδίο! Τούτο μας λυτρώνει από τον ΦΟΒΟ (το σκοτάδι) και τα παράγωγά του, όπως και από την μοναξιά! Το αληθινό μας θέλημα (εκείνο της καρδιάς μας, του Θεού-Πατέρα μέσα μας) είναι η αιτία της δημιουργίας γύρω μας! Να συνειδητοποιούμε αυτή την ιδέα, ώστε να μας ελευθερώνει! Τα πάντα είναι δημιουργία δική μας και το σύμπαν έχει δημιουργηθεί βάσει του δικού μας ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ! Το Πνεύμα βρίσκεται στην από εκεί πλευρά του πέπλου, αλλά βρίσκεται επίσης στην δική μας πλευρά του πέπλου! Να αγωνιζόμαστε ώστε να το ΓΕΙΩΝΟΥΜΕ, δηλαδή να το φέρνουμε στην πραγματικότητα, να το υλοποιούμε, να το λειτουργούμε! Το ΟΛΟΝ εκφράζεται μέσα από το ΕΝΑ! εκφράζεται με Φως και Αγάπη (το καλό). Η Αγάπη μας συνδέει-ενώνει με τα πάντα! η Αγάπη σε κάνει δυνατό! οι ελλείψεις καλύπτονται με Αγάπη! η Αγάπη είναι για πάντα! δεν πεθαίνει ποτέ! ισχύει και με όρους επέκεινα! η Αγάπη είναι ΙΔΕΑ (νοητική εικόνα) τρόπος, στάση και κατάσταση ζωής!  η Αγάπη είναι ενέργεια κατερχόμενη από το Βουδικό πεδίο Φωτός! ενεργοποιεί την ΙΔΕΑ, ώστε να εντυπώνεται στην ύλη! Κοιτάζετε ψηλά, μην μπαίνετε σε τριβή (δεσμά, εντάσεις, προβλήματα)! αν όμως δεν μπορείτε να αποφύγετε την τριβή, τότε χρησιμοποιείστε την – αξιοποιείστε την για να πετύχετε Πνευματική σας εξέλιξη! μπορείτε να μάθετε να κάνετε τον φόβο ΔΥΝΑΜΗ μέσα από την δράση σας! για την πραγματοποίηση των σκοπών σας-σχεδίων σας!

Η φωνή του Θεού μας λέγει: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ»! Αν απαντούσαμε το Θεό απέναντί μας και μας ρωτούσε: «Τι διαφέρω Εγώ από εσένα»; η απάντηση είναι: «Εγώ είμαι Θεός και το ξέρω, εσύ είσαι θεός, αλλά δεν το ξέρεις ΑΚΟΜΗ! φρόντισε να το μάθεις!» Το Πνεύμα είναι παντού γύρω μας, αλλά είναι η δική μας παρουσία και συνειδητότητα  που το κάνει να λάμπει! Βάσει αυτού, να αγωνιζόμαστε ώστε να διαμορφώνονται γύρω μας πρόσωπα ελεύθερα από τον φόβο του θανάτου και της τιμωρίας (ανασφάλεια), στην παρούσα ή στην άλλη ζωή! Σας παραπέμπω στην προηγούμενη συνάντησή μας και στην 5η περσινή συνάντησή μας. Κάθε θάνατος είναι μία νέα αρχή! Ο θάνατος είτε πραγματικός είτε συμβολικός, είναι προϋπόθεση αναγέννησης! αναγέννησης με μία νέα κατανόηση, ένα νέο σκοπό! Πρόσωπα ικανά να ελευθερώνουν τον εαυτό τους και τους άλλους! πρόσωπα ικανά να εκφράζουν και να πραγματώνουν την αλήθεια τους! Η πραγματική μας ισχύς βρίσκεται στη ΘΕΛΗΣΗ, στο ΠΝΕΥΜΑ μας, στην απόφασή μας να δούμε την αλήθεια μας! στην πύρινη θέλησή μας να σταθούμε στο κέντρο της καρδιάς μας, με αγάπη! Βρισκόμαστε στην καρδιά μας διότι αγαπούμε να επικοινωνούμε με το Πνεύμα! ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (η καρδιά) ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ! Η Πηγή του Φωτός είναι η δική μας! Το άνοιγμα της καρδιάς γίνεται για να εστιαστούμε στο Ανώτερο Νοητικό πεδίο! Αυτό καταργεί τον ΦΟΒΟ (το σκοτάδι, το κακό), που είναι η αιτία όλων των δεινών! Να εκπαιδεύουμε τη συνείδησή μας, ώστε να ανεβαίνει σε ανώτερα πεδία συνειδητότητας! Να συνυφαίνουμε την ουράνια και την γήινη πραγματικότητα (συνδημιουργία) όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες!

Να αγγίζουμε και να εκφράζουμε την αλήθεια μας, πέρα από τον φόβο του θανάτου και της τιμωρίας (ενοχής - ανασφάλειας) ώστε να καταλαβαίνουμε τις προθέσεις - κίνητρά μας! αυτά που δεν τολμούμε να πούμε στον εαυτό μας! αυτά που φοβόμαστε να μαρτυρήσουμε! μαρτυρία = η ενεργός μνήμη! κινηθείτε προς το πρόβλημά σας! μην το αποφεύγετε - απωθείτε! περάστε διαμέσου αυτού, διασχίστε το, αφομοιώστε το! η αληθινή δύναμη πηγάζει  από την αλήθεια της Πηγής, όχι από το ψέμα του φόβου! Η αλήθεια λυτρώνει-ελευθερώνει! το ψέμα σκοτώνει! Να τολμάτε να δείτε την επώδυνη αλήθεια, συνειδητά, κάθε στιγμή! Ένας ψυχικός πόνος (φόβος) συνειδητοποιημένος, δεν μεταφέρεται στο σώμα-σήμα σας! δεν συμβολοποιείται, δεν ενοχοποιείται η γλώσσα του σώματός σας! Η συνείδηση είναι ο καθρέφτης του σώματος και το σώμα είναι ο καθρέφτης της συνείδησης! Η ενοχή είναι πάντα εκδήλωση καρμικής ενέργειας! Η διαδικασία της Ανάληψης αντικαθιστά το κάρμα με την άχρονη ισορροπία του "ΤΩΡΑ"! Ο χρόνος σταματάει, όταν ζεις τη στιγμή, το ΤΩΡΑ! ζείτε την χαρά της στιγμής! επωφεληθείτε του παρόντος ολοκληρωτικά! ο μόνος πραγματικός χρόνος είναι το παρόν! έτσι, εξουδετερώνεται η ενοχή, που απαιτεί εξιλαστήρια ποινή (τιμωρία, αυτοτιμωρία)! επιδιώκετε την ευθύνη χωρίς ενοχή! προς τούτο, προφέρετε επαναληπτικά τις λέξεις ΑΚΥΡΩΣΤΕ-ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΤΕ! δεν χρειάζεται να τιμωρείτε τον εαυτό σας! αναπτύξτε ψυχική αντοχή (σκληραγωγία)  με αυτόν τον τρόπο! ξεπερνάτε την αδυναμία σας με όλα τα μέσα σας! το εξισορροπημένο πάθος = ειρήνη στην καρδιά! με ψυχοσωματικούς όρους ιατρικής = 1 ψέμα στο μυαλό = 1 πόνος στο σώμα! Η δύναμή μας θα βρεθεί στην αλήθεια μας! μας ανήκει δικαιωματικά! Η λέξη κλειδί για να την εφελκύσουμε είναι η αλήθεια μας, δηλ. η ΑΓΑΠΗ! Τότε θα περπατάμε σαν θεοί στη γη! Η χαρά της ζωής (όπως και η Αγάπη) είναι μέσα μας, μαζί μας! η κατάσταση φωτ/φίας Β! χαρά μη παρεχομένη, είναι χαρά μη παρερχομένη! Επίσης, όταν σας λείπει η σπανίζουσα εξωτερική αγάπη, ανατρέχετε στην Αγάπη μέσα σας, την Αγάπη της καρδιάς σας! Είναι αρετή να αντέχουμε στον πόνο και να προχωρούμε σχεδιασμένα, χωρίς να παραιτούμαστε! Όπως έχουμε πει: ζούμε για να νικάμε τον πόνο (φόβο) και για να ρίχνουμε φως στα σκοτάδια! Λύστε για να λυθείτε, μην κρατάτε για να μη σας κρατηθούν! Αυτό είστε! ελεύθεροι! ελευθερώνετε και τους άλλους! Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση και ανάπτυξη των ψυχικών δυνάμεων! Η αύξηση είναι ποσοτικό ζήτημα! Η ανάπτυξη είναι ποιοτικό ζήτημα, αναφέρεται σε λειτουργική αναβάθμιση! Να έχουμε σφυρηλατήσει τους εαυτούς μας (ψυχική σκληραγωγία=ψυχική δύναμη αντοχής, όχι ψυχική σκληρότητα=ψυχική αδυναμία-ευθραυστότητα) ώστε να μην καταρρέουμε όταν υπάρχουν δυσκολίες. Να έχουμε μάθει = συνηθίσει να αντέχουμε την κριτική (έστω και κακόπιστη), την αμφισβήτηση και την άρνηση! δηλαδή να έχουμε σφυρηλατήσει την ικανότητα να ξεπερνάμε τις κρίσεις! και να μη μας καταβάλλουν οι στερήσεις! δηλ. την ικανότητα να μην επιτρέπουμε στην ανάγκη μας για ηδονή και ασφάλεια να υπερισχύει των επιταγών της ψυχολογικής μας ενηλικίωσης! να μην φοβόμαστε να χάσουμε τις ναρκωτικές βεβαιότητές μας! Όσον αφορά το "ΤΩΡΑ"! να ζείτε τη χαρά της κάθε στιγμής και να επωφελείστε του παρόντος ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ! ο χρόνος σταματάει, όταν ζεις τη στιγμή! το "ΤΩΡΑ"! Ο μόνος πραγματικός χρόνος είναι το παρόν! Να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας! χωρίς ενοχή!  Η ευθύνη είναι παραίτηση από κάθε ναρκισσισμό και η φροντίδα για το μέλλον! Όλα αυτά, με πίστη στο εαυτό μας και στον Θεό μας! Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Ποτέ δεν παραιτούμαστε-εγκαταλείπουμε τον αγώνα! Όταν δεν υπάρχει φόβος-ανασφάλεια, αλλά εμπιστοσύνη στον εαυτό μας! Όταν έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας, των αξιών μας και των δικαιωμάτων-υποχρεώσεών μας, τότε κάνουμε τα πάντα για να μη μας τα πάρει κανείς! Αποφασιστικότητα! Αν δεν αλλάζουμε παράλληλα με τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, θα μείνουμε πίσω! Ο κόσμος αλλάζει πολύ και με μεγάλη ταχύτητα! Να τον παρακολουθούμε με σκέψεις-στάσεις αφθονίας και όχι παραπόνου! Να επιδιώκουμε την αυτάρκεια - αυτοδυναμία μας, δηλώνοντας την πρόθεσή μας ότι παραιτούμαστε από κάθε πόθο, επιθυμία και προσδοκία του αποτελέσματος! Έτσι, όλα μέσα μας και γύρω μας θα έρχονται στα ίσια τους, αυτόματα και άμεσα! Να λειτουργούμε με θέληση και αγάπη μαζί! Να επιδιώκουμε την ισορροπία ανάμεσα στο θέλω και στο πρέπει! Αυτή η ισορροπία είναι ζητούμενο τόσο στην ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία, όσο και στον εσωτερισμό! Να μη μας απασχολεί το δίπολο καλό-κακό, αρετή-ελάττωμα (μειονέκτημα), αλλά να είμαστε ΚΥΡΙΟΙ και των δύο! είναι αμφότερα όψεις του εαυτού-Εαυτού μας, όπως τα δύο πόδια μας κι εμείς στεκόμαστε ανάμεσά τους και τα κυβερνάμε! Να μην υπερισχύει η μία πλευρά επί της άλλης! ΚΥΡΙΟΣ σημαίνει ότι έχω πετύχει εξισορρόπηση των δύο, έχω ενώσει τα ΔΥΟ στο μηδέν, με συνειδητή διαχείριση! Να θυμόμαστε ότι συμβατικά, καλό=ό,τι με βολεύει, και  κακό=ό,τι δε με βολεύει! Άρα καλό και κακό είναι σχετικά, διότι αλλιώς θεωρεί ο ένας το καλό ή το κακό και αλλιώς ο άλλος! Το ιδανικό είναι να γίνουμε ΚΥΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ ΜΑΣ! Αυτό ισχύει τόσο στην ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία, όσο και στον εσωτερισμό! Όλα τα ανωτέρω συνιστούν το ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ = ΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ! Μην αρνείστε τη δύναμη του δημιουργού μέσα σας! Αυτή είναι η ευθύνη μας και είμαστε μόνοι απέναντί της! ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ! Τούτο ισχύει τόσο στην ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία, όσο και στον εσωτερισμό! Η ΑΠΟΦΑΣΗ παίζει μεγάλο ρόλο, έχει μεγάλη σημασία στην ψυχοθεραπεία, επιστημονικά κι εσωτερικά! Όλοι διστάζουν μέχρι να αποφασίσουν! Οι ψυχικά ανασφαλείς διστάζουν και αμφιβάλλουν σε μέγιστο βαθμό! Μεγάλοι δισταγμοί και αναβλητι-κότητα! αναποφασιστικότητα! Αποφασίζω = επιλέγω = παραιτούμαι! δηλαδή για να έχω αυτό, μπορώ να αφήσω το άλλο, να παραιτηθώ από αυτό! δηλαδή μπορώ να απαιτώ, αλλά και να παραιτούμαι! Για να κάνουμε κάτι πρέπει να χάσουμε κάτι! για να γίνουμε υποκείμενο (πρόσωπο) πρέπει να αποδεχτούμε την έλλειψη, την στέρηση, τον περιορισμό! Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του! Το Πνεύμα φέρνει παρηγορία, όπως και ο ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής! Η παρηγορία όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωή! Είναι θέμα ωριμότητας! (Περί της ψυχικής ωριμότητας σας παραπέμπω στην περσινή σειρά, 2013-2014).

Να γειώνουμε τη Θεία ενέργεια στον πλανήτη μας και να διευρύνουμε την συνειδητότητά μας! Να ένας καλός σκοπός ύπαρξης!

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ στη γη και στον Ουρανό, εμείς αποφασίζουμε και φτιάχνουμε τα σενάρια που θα παίξουμε! (συνδημιουργία με τον Θεό!) κάνετε πράγματα να συμβούν! αυτό σημαίνει συνδημιουργία! υπάρχουν λόγοι για όσα περνάμε στη ζωή!  Με μία έννοια, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ και με μία άλλη έννοια, ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! είναι κβαντική κατάσταση! δηλαδή πολυδιαστασιακή κατάσταση! να το θυμόμαστε αυτό! Στον κβαντικό κόσμο τα πρόσωπα και τα αντικείμενα υπάρχουν ταυτόχρονα σε πολλές διαστάσεις! Ο ύψιστος στόχος, Η ΤΕΛΕΙΩΣΗ - ΘΕΩΣΗ - ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΝΑΛΗΨΗ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ εν ζωή επιτυγχάνεται, έρχεται μέσα από τη ενοποίηση όλων των όψεων του εαυτού-Εαυτού, σε μία ολοκληρωμένη σύνθεση (ΕΙΚΟΝΑ)! Το όραμα της Θέωσης είναι το όραμα της ολοκληρωμένης μας ύπαρξης! της αντίληψης της εσωτερικής μας αξίας! αξία = ουσία = τρόπος μετοχής στο ΕΙΝΑΙ! δηλ. εκτιμήσεις της ποιότητας και ιεραρχήσεις των αναγκών! δηλ. ποιότητα κοινωνίας του υπ-άρχειν! (η ποσοτική αξία είναι άλλη έννοια υλικής φύσης!)

Η Θεότητα είναι η μεγάλη σύνθεση των πάντων σε ΕΝΑ!  Ο άνθρωπος είναι πεδίο οντοφανείας και θεοφανείας! ΑΝΑΛΗΨΗ = ΦΩΤΙΣΗ = επιτυγχάνουμε το πέρασμά μας σε ανώτερα επίπεδα αντίληψης, σε ανώτερες δονήσεις ενέργειας και καταστάσεις ύπαρξης υπόστασης! Ο ύψιστος σκοπός του ανθρώπου στον κόσμο της ύλης, είναι η συνειδητή Ανάληψη-Ανάσταση εν ζωή! Η απόκτηση Σοφίας είναι Ανάληψη, δηλ. αλλαγή αντίληψης! να πλησιάσει ο άνθρωπος την δόνηση της Πηγής του, δηλαδή του Θεού! Απαιτείται να επανορθώσει και να εξιδανικεύσει ότι δεν έπραξε σωστά, ανά τους αιώνες!  

Συνοπτικά: η συνειδητή Ανάληψη-Ανάσταση εν ζωή είναι μορφή μύησης! μύηση = ενεργειακή-κραδασμική αναβάθμιση = δηλαδή νέα συνείδηση! Ευρύτερη και ανώτερη!  Όλοι βασανίζονται από το παρελθόν τους! συνειδητοποιείστε το και ξεπεράστε το, κατά τα γνωστά!  Όταν καταφέρουμε να απλώσουμε την αντίληψή μας ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ, τότε ΝΑΙ, θα στεκόμαστε στο επίπεδο του ανώτερου Θεϊκού Εαυτού! Χρειάζεται αγώνας για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε το σκοτάδι της ψυχικής αδυναμίας (ανασφάλειας) που είμαστε! Φοβόμαστε να δούμε ποιοί και ποιές είμαστε πραγματικά! Αν τολμήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι την μία στιγμή η καρδιά μας είναι γεμάτη ψέμα, προδοσία και κακία και χωριστικότητα - το κακό, το σκοτάδι -(κατάσταση φωτ/φίας Α) και την άλλη στιγμή μπορεί να είναι γεμάτη με αγάπη, Φως, ευλογία, καλοσύνη, δικαιοσύνη! (κατάσταση φωτ/φίας Β). Ο άνθρωπος είναι ικανός για τα χειρότερα, αλλά και για τα καλύτερα!  Ένας σύντροφος μας ωθεί είτε στα πρώτα, είτε στα δεύτερα!

 Άλλη η βιοχημεία του οργανισμού σε κατάσταση φωτ/φίας Α και άλλη σε κατάσταση φωτ/φίας Β! οι ηλεκτροχημικές και βιοχημικές συνθήκες μέσα στον οργανισμό καθορίζουν (παράγουν) τις ανάλογες συμπεριφορές στο νου και στο συναίσθημα! Σημειώστε ότι: ένας κακός άνθρωπος μπορεί να μεταστραφεί σε καλόν άνθρωπο! Ένας καλός άνθρωπος είναι σχεδόν αδύνατον να μεταστραφεί σε γνήσιο κακό άνθρωπο! Όλα ερμηνεύονται σύμφωνα με ό,τι έχουμε στην καρδιά μας! Ένα μέτρο ερμηνείας είναι η Λογική = η εμπειρία!  Κρίνετε, καλύτερα συλλογίζεσθε, κατά Λόγον και όχι κατά θυμόν! προτιμάτε την Λογική από τον θυμό! πριν θυμώσετε, να σκεφτείτε τις συνέπειες! Με τάξη και μέθοδο! Να παραμένουμε πάντα δάσκαλοι και πάντα μαθητές! Χρειάζεται να ανοίγουμε και να διατηρούμε, πάντοτε, ανοιχτή τη καρδιά μας! Θα σας δώσω τη σχετική επωδό και θα κλείσουμε!

 ΔΗΛΩΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ να ανοίξω την καρδιά μου και να κάνω χώρο σε αυτήν, για να δεχθώ και να συν-χωρέσω σε αυτήν ένα μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητάς μου, ένα μεγαλύτερο μέρος αυτού το οποίον ΕΙΜΑΙ! σύμφωνα με το ανώτερο καλό όλων και με τον νόμο της αβλάβειας!

Επανάληψη πολλές φορές!  Το ίδιο ισχύει για να συν-χωρείτε τους άλλους, αλλάζοντας ό,τι χρειάζεται να αλλαχτεί στην διατύπωση! Σας συνιστώ καθημερινή χρήση της συν-χώρεσης του εαυτού και των άλλων! θα ωφεληθείτε τα μέγιστα! Ο συνδυασμός δήλωσης πρόθεσης για ό,τι επιθυμείτε με την δήλωση πρόθεσης να συνχωρείτε εαυτόν και αλλήλους, θα έχει άριστα αποτελέσματα για εσάς!

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΥΛΟΓΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ!

θέμα της αυτοεκτίμησης είναι η αρχή της χαράς! η χαρά είναι ανοιχτή σύνδεση-επικοινωνία με τον Θεό! η αυτοεκτίμηση είναι θεμέλιο για την χαρά! η σύνδεση με την χαρά είναι σύνδεση με το κοσμικό Δικτύωμα! δηλ. με την Συνείδηση του Θεού! είναι κατάσταση φωτογραφίας Β!  η Συνείδηση αυτή τα διαπερνάει ΟΛΑ! τελικά, στο μέλλον, θα την μάθουμε και θα την αναγνωρίζουμε! αντλείτε αυτοεκτίμηση από αυτό! Όταν υπάρχει ανισορροπία, προσκαλούμε προβλήματα υγείας και ασθένειας! πόνου επίσης! είναι κατάσταση φωτ/φίας Α!

 

ΤΡΟΠΟΣ 1: ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ! δώστε συναισθηματικές και δημιουργικές διεξόδους στον εαυτό σας!

α) Αφήνετε τον εαυτό σας να γράφει αυτό που αναδύεται από τα κύτταρά σας και τον Ανώτερο Θεϊκό Εαυτό σας! Το σώμα σας ακούει και μιλάει!

β) Αφήνετε τη διαίσθησή σας να εκδηλώνεται! αφήνετε το παιδί μέσα σας να ζωγραφίζει εικόνες, όπως όταν είσαστε παιδί!

γ) Η δημιουργικότητα σας ολοκληρώνει, διότι χτυπάει την πόρτα του Θεϊκού Εαυτού και εξασκεί τα μέρη σας που χρειάζονται αφύπνιση (ξύπνημα)!  

 

ΤΡΟΠΟΣ 2: ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, όπως ιδιαίτερα:

α) παιδιά

β) ηλικιωμένους

γ) αναξιοπαθούντες ή ανάπηρους ή ασθενείς

Διαβάστε τους, κρατήστε το χέρι τους, λέγετέ τους ιστορίες, φροντίστε τους, εξυπηρετείστε τους, ρωτήστε-δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή τους! πείτε τους έναν γλυκό ή καλό λόγο! Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ μας δίνει την ευκαιρία να βγαίνουμε από τον εαυτό μας (τον εγωκεντρισμό μας - ναρκισσισμό  μας = ΦΟΒΟΣ) και να ανοίγουμε τις ενέργειές μας προς τους άλλους! =          = Α-ΦΟΒΙΑ!

Έτσι, θα νιώσετε εξυψωμένοι κι ευλογημένοι, διότι το Θείο μέσα σας θα αγγίξει το Θείο μέσα τους! έτσι, και οι δύο θα πάρετε δύναμη! το σκοτάδι σας θα αρχίσει να μειώνεται και η φωτεινότητά σας να αυξάνεται!

 

ΤΡΟΠΟΣ 3: ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ, ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, είναι καιρός να εκδηλώνετε τη χαρά σας! αντί να έχετε αρνητική στάση, δίνετε στον εαυτό σας θετικές δηλώσεις! το σώμα σας ακούει και μιλάει και λέει: "άκουσες το αφεντικό; της άρεσε! νομίζει ότι είναι σπουδαία! ας το ξανακάνουμε"! Το ίδιο γίνεται - συμβαίνει και με τις φωτεινές οντότητες γύρω σας! κάνουν ό,τι μπορούν για να εκπληρώσουν αυτό που θέλετε να συνδημιουργήσετε μαζί τους! Γι' αυτό, εκτός των άλλων, λέγετε δυνατά το όνομά σας: "Είμαι η/(ο) τάδε!"

 

ΤΡΟΠΟΣ 4: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Αρχίστε να δέχεστε τα χαρακτηριστικά του άλλου φύλου μέσα σε ΕΣΑΣ! έτσι:

α) θα κατανοήσετε το άλλο φύλο

β) θα συνυπάρχετε με το άλλο φύλο

γ) θα γίνετε καλύτερος άνθρωπος, με πιο ισορροπημένο νου!

δ) οι γυναίκες γίνονται πιο δυνατές και πιο σταθερές!

ε) οι άνδρες γίνονται πιο ευαίσθητοι και πιο ευγενικοί!

στ) σταματήστε να βλέπετε ο ένας τον άλλο σαν αντίθετους ή αντίπαλους! δείτε τους εαυτούς σας σαν μία οικογένεια!

ζ) σταματήστε να βλέπετε το άλλο φύλο μέσα σας, σαν αδυναμία! αρχίστε να κατανοείτε πως ο καθένας σας χρειάζεται την συνείδηση του άλλου! η αρσενική και η θηλυκή αρχή υπάρχουν για να καθρεφτίζει η μία την άλλη!

Τέλος, να θυμάστε ότι οι γενετικές καταβολές των 2 φύλων είναι διαφορετικές! το γυναικείο δεν είναι το ίδιο με το ανδρικό, παρ'όλον ότι το θηλυκό και το αρσενικό ενυπάρχουν και στα 2 φύλα! Οι άνδρες να απαλλαγούν από τους ρόλους του προστάτη και του επιβήτορα και να γίνουν ο αληθινός Εαυτός τους! δηλ. να εδραιώσουν την θειότητά τους, εξισορροπώντας την αρσενική και την θηλυκή αρχή μέσα τους! Οι δε γυναίκες να τιμούν την θηλυκή τους φύση! Μέσα από την αλλαγή των τρόπων και της νοοτροπίας επιτυγχάνεται η γείωση της θειότητάς μας! τιμείστε τις αρσενικές και τις θηλυκές ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία! όταν υπάρχει αυτή η ισορροπία, τότε και το εγώ μας θα είναι ισορροπημένο! διότι η ταυτότητα-ιδιοπροσωπεία του φύλου μας συνδέεται άρρηκτα με το εγώ μας!

 

ΤΡΟΠΟΣ 5: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΕΣΑ ΣΑΣ

Ο Άγγελος είναι ο αληθινός (θεϊκός) Εαυτός σας και είναι έτοιμος να τον διεκδικήσετε! έτσι, κατανοείτε ποιος ή ποια πραγματικά είστε! Χρησιμοποιείστε θετικές δηλώσεις για να ενισχύετε αυτή την διεκδίκηση! έτσι, καλείτε τον Άγγελο μέσα σας να γίνεται υπεύθυνος για ΕΣΑΣ, ώστε:

α) θα εξαφανιστεί το δράμα από τη ζωή σας!

β) θα είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε κατάσταση!

γ) θα είστε ασφαλής στην Αλήθεια σας, 100%!

δ) κανείς δεν θα μπορεί να σας καλουπώσει με οποιονδήποτε τρόπο!

ΤΡΟΠΟΣ 6: ΠΡΟΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ! Προκαλέστε σε μάχη τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού σας! πείτε της που θα συναντηθείτε και τι ώρα και μετά περιμένετέ την! προκαλέστε έτσι τις πλευρές του εαυτού σας που δεν σας αρέσουν, τις σκοτεινές πλευρές που θα θέλατε να ξεκαθαρίσετε, ή να διώξετε ή να νικήσετε! Αυτές οι σκοτεινές πλευρές που φοβάστε ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ! διότι ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ το Φωτεινό μέρος σας! η αρνητική σκοτεινή σας ενέργεια φοβάται την θεϊκή σας πρόθεση! διότι η πρόθεση για ισορροπία νικάει πάντα την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου! έτσι, σε λίγο θα γελάτε και θα τραγουδάτε ΑΦΟΒΟΙ, διότι έτσι ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΤΕ τον εαυτό σας!

 

ΤΡΟΠΟΣ 7: ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΟΓΙΖΕΣΤΕ

α) εξισορροπείτε τον εαυτό σας με σωματική άσκηση, δηλ. με βάδισμα, γυμναστική ή jogging!

β) διαλογίζεστε τακτικά και συστηματικά! κατά την προσευχή, ο άνθρω-πος μιλάει στον Θεό! κατά τον διαλογισμό ο Θεός μιλάει στον άνθρωπο! μέσω της εξάσκησης στη ροή της πύλης, του δέκτη της επίφυσης, χωρίς τα ανασταλτικά φίλτρα της ανθρώπινης συνείδησης, δηλαδή διαισθητικά! Η εξάσκηση της επικοινωνίας με το Πνεύμα αποδίδει όσο περισσότερο την εφαρμόζεις! έτσι, μεταξύ άλλων, παράγονται η ουσιαστική τέχνη και η αληθινή επιστήμη! οι δημιουργοί είναι δίαυλοι της διαισθητικής έμπνευσης και ΟΧΙ ΠΗΓΗ!

Για τον διαλογισμό, δηλώνετε την πρόθεσή σας και αφήνεστε χαλαροί προς τούτο, στην επίδραση του Πνεύματος!

- με απλότητα και ενότητα με το ΟΛΟΝ! Αφήνετε την διαίσθησή σας να εκδηλώνεται! 

- με οραματισμό ότι η καρδιά σας ανοίγει σαν 100φυλλο τριαντάφυλλο και γεμίζει όλο το πλάτος του θώρακά σας! όλο το πλάτος της αύρας σας (1,5 m)!  Το άδυτο της καρδιάς σας είναι η δημιουργική σας όψη! η καρδιά είναι η ρίζα των πάντων! δηλώνετε την πρόθεσή σας να ανοίγει η καρδιά σας με αυτόν τον τρόπο! αυτή είναι η βάση της Σωτηρίας! δηλαδή της Ολοκλήρωσης! επίσης, η θεϊκής μορφής δύναμη που όλοι φέρουμε μέσα μας, θα ενεργοποιεί την αυτοθεραπεία μας!

 

Υ.Γ. Χρησιμοποιείτε τακτικά και συστηματικά την δήλωση πρόθεσής σας, ως προς το τι θέλετε! (και όχι ως προς το τι δεν θέλετε)!                                                                       Χρησιμοποιείτε ομοίως την διαδικασία της συνχώρεσης!

Με όλα τα παραπάνω θα αλλάξει η ζωή σας προς το ΚΑΛΥΤΕΡΟ!                                 

καλή επιτυχία!                                                                                                                

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σας εύχομαι να νιώθετε γλύκα, χαρά, ικανοποίηση και καμάρι όταν ανοίγετε την καρδιά σας! (κατάσταση φωτ/φίας Β). Σας εύχομαι επίσης να δείχνετε σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια, εστίαση και θέληση, σε αυτόν τον αγώνα! 

 

Αγάπη και Φως, αμήν

Σας ευχαριστώ 

    

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ                                                                                       

Το έργο του φιλόσοφου Χρήστου Γιανναρά

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ

1)  Γιατί η μητέρα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανατροφή του παιδιού της;

2)  Τι είναι αρετή;

3)  Πού οφείλεται ψυχοδυναμικά η ανασφάλεια;

4)  Πώς παράγεται η ψυχική πληρότητα;

5)  Ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή ψυχικής ασθένειας;

6)  Τι είναι η φανατική πίστη σε μια «ιερή υπόθεση»;

7)  Τι είναι το απόλυτο κακό;

8)  Ποιες είναι οι βαθμίδες εκπτώσεως του ανθρώπου;

9)  Τι σημαίνει η επιδίωξη ρουτίνας στη ζωή μας;

10) Τι αξίζει η ελευθερία όταν το εγώ είναι αδύνατο;

11) Τι είναι τα χαλασμένα παιδιά;

12) Ποια είναι η μεγαλύτερη «αμαρτία»;

13) Πώς βρίσκουμε την εντελέχεια μέσα μας;

14) Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στην αυτολύπηση;

15) Πώς συνδεόμαστε με τον ανώτερο Εαυτό μας;

16) Πώς σχηματίζεται το σύστημα αυτοεξαπάτησης;

17) Από τι γεννιέται η μισαλλοδοξία;

18) Τι προκαλούν τα προσωπεία στο πρόσωπο;

19) Πώς αποδεσμευόμαστε από το θυμικό πεδίο;

20) Ποια η ψυχοσωματική αιτία της σκολίωσης στης σπονδυλικής στήλης στα παιδιά;

21) Πού οφείλεται η τάση για βίαιες λύσεις και ιδεολογίες;

22) Τι κοινό έχουν η ομπρέλα και ο νους;

23) Πώς κινούμαστε προς την πνευματική ενηλικίωση;

24) Τι είναι το Φως, οντολογικά;

25) Τι διαφέρουμε από τον Θεό;

26) Πού βρίσκεται η πραγματική μας ισχύς;

27) Σε τι διαφέρει η ψυχική σκληραγωγία από την ψυχική σκληρότητα; 

28) Πώς έρχονται άμεσα, όλα, στα ίσια τους;

29) Τι σημαίνει κύριος; 

30) Τι είναι το αυτεξούσιο του ανθρώπου;

31) Τι γνωρίζετε για την ψυχική ωριμότητα;

32) Πώς επιτυγχάνεται η Τελείωση;

33) Τι είναι η Ανάληψη;

34) Ποιά η επωδός ανοίγματος της καρδιάς μας;

35) Ποιος ο ρόλος της απόφασης;

Science & Esotericism-2

Φωτογραφία B

gallery/100_1087

Φωτογραφία Α

gallery/100_1088
Επιστροφή στη σελίδα "Επιστήμη και Εσωτερισμός"